Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Естрадата с песен за коронавируса, за да ни вдъхне „Кураж!“ (видео)

„Невидим убиец е тръгнал в обход, изпълва със страх душите човешки, отчупва парчета от този живот...“, пее Христо Кидиков

Петя Буюклиева в сборната песен „Кураж“. Снимка: Стопкадър от видеото - Естрадата с песен за коронавируса, за да ни вдъхне „Кураж!“ (видео)

Петя Буюклиева в сборната песен „Кураж“. Снимка: Стопкадър от видеото

Естрадни певци от различни поколения записаха заедно песен за коронавируса. Нарича се „Кураж“ и е по подобие на световни хитове, в които известни артисти се обединяват, за да възпеят обща кауза.

Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Кристина Димитрова, Сунай Чалъков, Джина Иванова, Искрен Пецов и Петя Буюклиева са изразили своята загриженост към проблема, записвайки части от парчето в собствени студия. Авторите на новата песен твърдят, че са избирали изпълнителите по този критерий – да разполагат със собствена звукозаписваща техника. Само Кристина Димитрова е участвала заедно с Искрен Пецов. Някои от изпълнителите са с маски и ръкавици. За клипа Димитър Касъров е използвал кадри от новинарски репортажи за COVID-19.

Идеята и стиховете към песента са на Иван Беловски, познат автор на текстове за естрадни песни. Музиката и аранжиментът са на Камен Николов.

Христо Кидиков, който някога изпя „Хей, живот, здравей, здравей!“, сега се завръща пред публиката с думите:

„…Изпълва със страх душите човешки, отчупва парчета от този живот…“.

Един от куплетите в песента гласи:

„Пустеят гнездата, потоци пресъхват…
Старици провесили сухи ръце…
В последната своя зима издъхват
И чезнат в земята с черно лице!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах