POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Етгар Керет в България за новата си книга

Израелският писател представя сборник в София на 16 юли

Пета книга на Етгар Керет излиза на български език – този път с фейлетони. - Етгар Керет в България за новата си книга

Пета книга на Етгар Керет излиза на български език – този път с фейлетони.

Израелският писател Етгар Керет пристига в София за премиерата на новия си сборник „Седем добри години“ на 16 юли в Студио 5 в Националния дворец на културата. Книгата е сбор от художествена документалистика и делничен театър – тя събира фейлетоните на автора, публикувани в международната преса („Ню Йоркър“, „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт джърнъл“, „Таблет“, „Ел Паис“, „Кориере дела сера“) от раждането на сина му Лев (2005 г.) до смъртта на баща му Ефраим (2012 г.).

В текстовете си Керет среща притчата с мемоара и обяснява на читателите си:

„Когато бях млад, никога не съм си водил дневник. Винаги съм си казвал: „Защо, по дяволите, да се занимавам с неща, които знам, че са се случили?” За първи път записах нещо от действителността в деня, когато се роди детето ми – това е и първият текст от тази книга…“

Оттам идва и заглавието на сборника – „Седем добри години“. Както обясняват издателите му („Жанет-45“) – първите седем, които зависят от всички останали и от които всички останали зависят.

Сред фейлетоните на Керет из времето и пространството сноват летища, музеи, мустаци, литературни четения, бомби, политици и лениви котки. И те имат много повече общо помежду си, отколкото е редно да се допусне.

През 2013 г. книгата излиза за първи път в Мексико – следват преводи на холандски, полски, френски, гръцки, словашки, английски, италиански, португалски. Вариант на родния език на Керет обаче не се предвижда – книгата е толкова лична (героите ѝ са хората от най-близкото му обкръжение и най-честите му мисли), че той предпочита да я сподели с непознатите си читатели в чужбина.

Етгар Керет натрупа сериозен брой почитатели у нас – той е познат на български език със сборниците си с къси разкази „Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог“, „Момичето на хладилника“, „Асамтой“ и „Изведнъж на вратата се чука“. А сега е време и за фейлетоните му.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС