Етиопия засади 353 млн. дръвчета за 12 часа

Планират да залесят страната с 4 млрд. фиданки по време на дъждовния период

Министър-председателят Абий Ахмед лично даде пример в засаждането на дървета. Снимка: „Зелено наследство“ - Етиопия засади 353 млн. дръвчета за 12 часа

Министър-председателят Абий Ахмед лично даде пример в засаждането на дървета. Снимка: „Зелено наследство“

Етиопия засади над 353 млн. дръвчета в рамките на 12 часа на 29 юли – властите твърдят, че това е световен рекорд. Инициативата е част от „Зелено наследство“ – кампания на министър-председателя Абий Ахмед. Милиони етиопци от всички краища на страната са участвали в предизвикателството и само за първите 6 часа вече са били засадени 150 млн. дървета, съобщава премиерът в пост в Туитър, цитиран от Си Ен Ен.

След края на кампанията министър-председателят коментира, че Етиопия не просто е изпълнила предизвикателството, а дори е задминала първоначално поставената цел от 200 млн. дървета за ден. Общият брой на новите дървета в Етиопия е 353 633 660, посочва министърът на иновациите и технологиите в страната. Световният рекорд към момента се държи от Индия, където през 2017 г. близо 1,5 млн. доброволци посадиха 66 млн. дръвчета за 12 часа.

Целта на Етиопия е много по-мащабна от това – да засади 4 млрд. фиданки по време на дъждовния период (между май и октомври), става ясно от публикация на Абий Ахмед в Туитър.

По данни на организацията „Farm Africa“, която полага грижи да разшири горските площи в Източна Африка и помага на фермерите да се справят с бедността, горите в Етиопия заемат по-малко от 4% от територията на страната. За сравнение, в края на XIX в. те са били около 30%. Африканската държава се бори и с ефектите от климатичните промени – свлачища, изронване на почвата, обезлесяване, периодични суши и наводнения, следствие от агрикултурата. 80% от населението се изхранва със земеделие.

Америка за България

През 2017 г. Етиопия се присъедини към над 20 африкански държави, които решиха да възстановят 100 млн. хектара гори на Черния континент. Според проучване, залесяването и възобновяването на горските площи може да се справи с 2/3 от въглеродния диоксид, повишаващ температурата на планетата. Изследване на Цюрихския технологичен университет изчислява, че това би довело до преработването на 205 млрд. тона въглероден диоксид – годишно в атмосферата се отделят 10 млрд. тона.

ДС