Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Ето как да дишаме по-чист въздух в София

Арт групата „Destructive Creation“ направи импровизирано, но ефективно парно отопление на ромски къщи в квартал „Красна поляна“ (видео)

„Инсталирахме котле на дърва с водна риза от OLX, прокарахме тръби и поставихме подарени от приятели радиатори. Така, само с този експеримент намаляваме комините с 10“, обясняват от „Destructive Creation“. Снимка: Стопкадър от видеото - Ето как да дишаме по-чист въздух в София

„Инсталирахме котле на дърва с водна риза от OLX, прокарахме тръби и поставихме подарени от приятели радиатори. Така, само с този експеримент намаляваме комините с 10“, обясняват от „Destructive Creation“. Снимка: Стопкадър от видеото

Докато политиците обещават уклончиво, а в социалните мрежи се жалват пасивно, активистите от „Destructive Creation“ се захванаха да направят нещо реално по проблема със софийския въздух. Този път не става дума за изкуство. Във видеопортала Ютюб арт групата публикува кадри от акцията си в столичния квартал „Факултета“. Десет къщи на ромски фамилии се сдобиха с парно отопление.

В текста към видеото хората от „Destructive Creation“ казват следното:

„Илюзия е, че ако жителите на София, включително евродепутатите ни, обвиняват кмета и най-бедните райони на София за мръсния въздух – той магически ще се изчисти. Докато гневни майки излизат на протести с противогази, жителите на „Красна поляна веят с одеала и кърпи, а кандидат кмета евродепутат националист Ангел Джамбазки го хващат пиян зад волана – ние направихме немислимото – влязохме във Факултета – и инсталирахме парно.

„Това е инициативата ни за намаляването на пушещите комини във Факултета. Инсталирахме котле на дърва с водна риза от OLX, прокарахме тръби и поставихме подарени от приятели радиатори. Така, само с този експеримент намаляваме комините с 10. Ако продължим инициативата е напълно реалистично да намалим комините на Факултето с десетки. А още по-ценното е приятелствата, които направихме и диалога, който създадохме с жителите на квартала. Трябва много обясняване, за да спрат да горят пластмаса, боклуци, гуми и кабели, но преди всяко излитане стюардесите обясняват как се поставя колана, така че обясняването не тр да ни притеснява ? Предлагаме ви да си говорим за християнски ценности не само покрай гей парадите ? Това е акцията ни „Топли хора“.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Това е поредната намеса на активистите от „Destructive Creation“ в градската среда с желание за нейното подобряване. Ако проектът им успее и се разрасне, има огромна вероятност въздухът над София да стане много по-чист.

NB: Молим да ни извините за музикалното оформление на видеото – решението е на „Destructive Creation“. Публикуваме го заради важното му обществено значение.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3