Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ето как да изглежда паметникът на Борис I

Няколко идеи, които по-добре да не се приемат от създателите на бъдещия монумент

Княз Борис I, платно на Димитър Гюдженов - Ето как да изглежда паметникът на Борис I

Княз Борис I, платно на Димитър Гюдженов

Княз Борис Първи Покръстител несъмнено е сред най-важните исторически фигури за България изобщо. За щастие, най-сетне ще се появи и негов паметник в центъра на София. За беда, има известна вероятност той да предизвика по-разгорещени вълнения дори от монумента на Самуил, който нощем плаши котките с дългите си светлини. Ето някои предложения към бъдещите автори на статуята на покръстителя – ако ги последват, моментално ще забравим споровете за естетиката на трагичния цар от Охрид.

Първо, много е важно някой атрибут на Борис също да свети – това е вече наложена форма при изработката на съвременни паметници у нас. Не бива обаче да са очите – изтъркано е. Може например князът да държи в ръка 5-метров скиптър, изпружен напред, който нощем да прожектира 3D български исторически филми. Хем полезно за патриотизма, хем красиво.

Малко по-експериментално би било князът да има огромно светещо в различни цветове „Б“ на гърдите. Паметникът на Самуил например има на предницата си (а и на главата) нещо, което реалният владетел няма как да си е бил сложил на одеждите. Така че защо Борис да няма едно „Б“ – и неговото име започва с тази буква, и на България, че и на днешния ѝ премиер. Ха!

Размерите, поне според първите идеи, са 2 или 3 пъти по-голяма фигура на владетеля в сравнение със Самуил. Той с постамента си е шест метра, значи Борис чакаме да се извисява до 18 метра. За сравнение, паметникът на Шипка е висок 31 метра. Някои наричаха поставянето на Самуил начало на превръщането на центъра на София в Дисниленд. Е, 20-метрова статуя със сигурност ще опровергае тези завистници и антибългари!

А ако ще се търси и особен туристически ефект, може лицето на Борис да е подвижно и да се маха понякога, за да може минувачите да застават зад статуята и да се снимат като български владетел. Това малко противоречи на величествената концепция, но със сигурност ще увеличи пътникопотока. Подвижни освен лицето може да са, разбира се, и някои крайници – така зимата може на княза да се слага една бяла брада и ето ти Дядо Коледа да радва децата (какво ти разбира дете от владетел!).

Първоначалната идея за монумента на Покръстителя е да има цяла композиция и край него да са например Светите Седмочисленици, разни символи на българската войска, може и строежи на църкви, манастири, защо не и елементи от глаголицата и кирилицата? Създателите на проекта например могат да се възползват от музея на кирилицата край Плиска – артефактите в него, с техните заврънтулки и фльонгички, може би няма да стоят кичозно в центъра на столицата, а пък и само си представете 12-метровия Борис, приседнал царствено в трон с формата на някоя детайлно фризирана буква! Нима няма да е истинско бижу?

А със символа на българската армия може да се ударят и два заека с един куршум. Бутаме Паметника на Съветската армия, вземаме барелефите от него (може и шмайзера отгоре, но да не стане малко натруфено?), строяваме ги край Борис и „Дестактив Криейшън“ ги боядисват като капиталистически западни герои. Идеята е стилна и оригинална, защото князът на практика вкарва България в света на християнството, изкоренява езичеството от родните земи и налага нови ценности първо на велможите, после на войската, пък накрая и на обикновените граждани. А и да си русофил в днешно време е малко като да вярваш в Тангра…

Може също Борис да си сменя дрехите (е, не сам, но това също би било зрелищно). Щом Пикаещото момченце в Брюксел си има десетки различни одежди за различни поводи, защо ние да отстъпваме на Белгия? Нашият паметник няма да пикае, разбира се, това би било историческа провокация, но какво пречи на 3 март да го увиваме в националния трибагреник, а пък на 20 април да вкараме черешово топче в композицията? Нали сме българи!

И преди този текст да бъде отнесен към категорията „злобен хейт“, да помислим колцина от нас разбраха за противоречията около паметника на Самуил само дни преди откриването му, при все че уж имало обществени обсъждания, максимална публичност и т.н. И преди някой и да си помисли да се упражнява и с Борис I, може да си спомни как изглежда например паметника му в Плиска и да размисли.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах