Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Ето как Дарина Такова да преподава в Музикалното

Министерството на културата ще финансира училищата по изкуствата, които искат да поканят за лектори изявени творци

През август тази година оперната певица Дарина Такова сподели във Фейсбук унижението си, когато директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева поискала от нея да се яви на конкурс така, както и останалите кандидати за преподавателско място. Снимка: Личен архив на певицата - Ето как Дарина Такова да преподава в Музикалното

През август тази година оперната певица Дарина Такова сподели във Фейсбук унижението си, когато директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева поискала от нея да се яви на конкурс така, както и останалите кандидати за преподавателско място. Снимка: Личен архив на певицата

Скандалът около желанието на оперната певица Дарина Такова да преподава в столичното Музикално училище провокира Министерството на културата да предложи финансова подкрепа на училищата по изкуствата. Това стана в Балчик, на среща на директорите на тези училища с представители на министерството, начело с министър Боил Банов.

През август тази година оперната певица Дарина Такова сподели във Фейсбук унижението си, когато директорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева поискала от нея да се яви на конкурс така, както и останалите кандидати за преподавателско място – да излезе пред комисия и да изпълни 5 откъса от музикални произведения. В социалната мрежа Такова припомни защо от 13 години не пее – губи гласа си при операция на гласните струни в Белгия, което прекратява световната ѝ кариера по най-престижните оперни сцени.

„Целият професионален (и не само) свят знае, че аз не пея. Знае и защо не пея. Знае и че ако все още пеех, нямаше да го правя пред комисия в Музикалното училище, а по световните сцени, както съм го правила допреди инцидента, който преобърна живота ми“, написа Такова.

Вижте още: СЛУЧАЯТ „ДАРИНА ТАКОВА“, ИЛИ КАК ДА ПРЕВРЪЩАМЕ В ДЕЛА ДОБРИТЕ СИ НАМЕРЕНИЯ

Америка за България

Едно от решенията, обсъдени в Балчик, е арт училищата да кандидатстват за финансиране на специализирани сесии към Министерството на културата. С тази подкрепа директорите ще могат да реализират проекти за работа на младите таланти с изявени творци като Дарина Такова.

„Преподавателите предложиха идея, която ще подкрепя – Министерството на културата в новия бюджет да създаде програма, която да подпомага проекти на нашите училища по изкуства, които под различна форма да канят за лектори и преподаватели големи български артисти. Така и чрез нормативната база искаме да дадем ясен знак към всички можещи и успели хора, че уважаваме труда им и те имат място при нас“, каза след срещата Боил Банов.

Министърът на културата Боил Банов и директорите на специализираните училища по изкуствата на срещата в Балчик на 26 септември. Снимка: Министерство на културата

В момента специализираните училища по изкуствата получават само делегиран бюджет, който не включва средства за допълнителни художествено-творчески дейности. Изявени творци също преподават в тези училища – чрез организирането на майсторски класове, концерти, изложби, работни срещи, творчески работилници, пленери, симпозиуми… Това е ставало, благодарение на лични контакти на ръководството на училищата или на доброволни инициативи, финансирани от училищния бюджет и спонсорства.

Директорът на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ Лилия Балева сподели опита си в привличането на известни творци. С техни ученици през годините са работили Павел Койчев, Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Георги Чапкънов, Ивайло Мирчев, Христо Харалампиев. Останалите ръководители на средните арт училища също представиха имена на творци, които са работили с техните възпитаници – Минчо Минчев, Мила Георгиева, проф. Атанас Кръстев, проф. Пламен Братанов, Веско Ешкенази, проф. Борислава Танева, проф. Пламен Марков и още близо 100 изявени творци в различни области на изкуството и културата.

Всички директори обаче споделят, че за по-продължителното ангажиране на прочути артисти в учебна среда са необходими допълнителни средства.

Другата промяна, договорена с министъра, е ангажиментът на директорите да включат в училищните планове и вътрешни правилници по-широки възможности при кандидатстване, които да улесняват влизането на творците в класните стаи.

„Всички директори поемат отговорността да направят така своите програми и механизми за кандидатстване на преподаватели в тях, че образованието и биографията на един творец, неговите качества на педагог да са водещи, а не това дали може да изпее или изтанцува нещо“, каза министър Боил Банов.

По думите му, тези правила не нарушават действащата нормативна уредба.

Някои от преподавателите отбелязаха необходимостта от осъвременяване на нормативната база за подбор на специалисти, съобразно динамиката на образователния процес, като сред водещи критерии да бъдат творческото портфолио и педагогическите умения.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах