Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Далечен спомен за Тютюневия склад след възстановката

Вежди Рашидов не нареди ли сградата да бъде възстановена, както си е била?

Питаме се дали това не са били намеренията на инвеститорите преди общественото недоволство?  Илюстрации: Под тепето - Далечен спомен за Тютюневия склад след възстановката

Питаме се дали това не са били намеренията на инвеститорите преди общественото недоволство? Илюстрации: Под тепето

Визията на хотела, който предстои да бъде издигнат на мястото на полусрутения бивш Тютюнев склад на улица „Одрин“ в Пловдив, придобива част от елементите от фасадата на сградата, от която Димитър Димов вероятно е почерпил вдъхновение за романа си „Тютюн“. Това се разбира от идейния проект и негови визуализации, разпространени от местното издание „Под тепето“.

Сайтът предава, че проектантите на инвеститора са работили интензивно след събарянето на Тютюневия склад в последните десетина дни и вълната от обществено недоволство, надигнала се около него.

Не се разбира дали все пак такива са били и предварителните намерения за бъдещия хотел „Хилтън“, но ако настоящата идея бъде реализирана, опитът за запазване на духа на Пловдив в района е твърде плах. Резултатът няма да има много общо със стария тютюнев склад – а министърът на културата Вежди Рашидов уж щеше да принуди собствениците да възстановят сградата в първоначалния й вид.

Проектантите на инвеститора са работили интензивно в последните десет дни.

Проектантите на инвеститора са работили интензивно в последните десет дни.

Не се знае дали идейният проект е вече представен в Общината – и ако не, кога ще се случи.

И до момента не е категорично ясно кой точно е дал позволението да се започне събарянето на архитектурния паметник в последния ден от поредицата от четири поредни почивни дни покрай Трети март.


Вижте още по темата: ТЮТЮНЕВИЯТ СКЛАД В ПЛОВДИВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Култура в бункер

ДС