Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ето кои дариха от джоба си за изгорелия театър в Пловдив

Министерството на културата иска за ремонта 3,5 млн. лв. от хазната

Една от най-големите суми, дарена на Пловдивския театър, е от актьора Камен Донев. - Ето кои дариха от джоба си за изгорелия театър в Пловдив

Една от най-големите суми, дарена на Пловдивския театър, е от актьора Камен Донев.

3,5 млн. лв. иска Министерството на културата от хазната за възстановяването на изгорелия драматичен театър в Пловдив, научи „Площад Славейков“. Проектът за постановление вече е готов, има и обещание от министъра на финансите Петър Чобанов да отпусне парите, но то е било дадено преди банковата криза. Шансът постановлението да влезе за гласуване в Министерски съвет, преди правителството да обяви оставка, е малък. 

Драмата в Пловдив горя малко преди старта на новия сезон миналата година. Пожар изпепели сцената и част от салона. За щастие, сезонът не пропадна, а стартира със спектакъл, който се превърна в събитие – постановката на Иван Добчев „Възвишение“ по книгата на Милен Русков.

Междувременно бе подготвен проект за ремонт на унищоженото от стихията. Нужната сума възлизаше на около 4 млн. лв., обясни директорът на театъра Кръстьо Кръстев. Той бе изключително радостен от новината, че проблемът им с парите е пред разрешаване. Ако постановлението мине през Министерския съвет и ремонтът стартира, най-оптимистичният вариант за приключването му е краят на годината.

Приятели и почитатели на театъра не чакаха парите на държавата и още преди година по възрожденски започнаха да даряват за ремонта му. Стотици отделиха дребни суми, други превърнаха личните си празници в акции по събиране на средства, трети дадоха част от спестяванията си.

Една от най-големите суми, които постъпиха в театъра, бе от актьора Камен Донев. Той изигра моноспектакъла „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“ и изнесе концерт през октомври миналата година и дари на театъра приходите от двете събития – около 11 000 лв. Не само той, а и всички музиканти в благотворителното събитие участваха без хонорар.

Художникът Кольо Карамфилов, който почина в началото на 2014-а, в края на миналата година продаде свои картини и дари приходите от около 6000 лв. на любимия си театър.

Пловдивчанинът Любозар Фратев помоли всички гости на рождения си ден да не му купуват подаръци, а да дарят пари за театъра под тепетата. Събраната сума е около 9000 лв., която по молба на бизнесмена ще бъде използвана за закупуване на сценична техника.

КЦМ-Пловдив са дарили 25 000 лв., с които също настояват да бъде закупена техника.

Ротари клуб-Пловдив са събрали 9000 лв. за театъра.

Директорът на трупата Кръстьо Кръстев съобщи пред „Площад Славейков“, че имената на всички дарители ще бъдат поставени на стена в двора на театъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС