СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ето кои са в журито на „Ръкописът“

Тримата съдии в „Ръкописът“ - Захари Карабашлиев, Ваня Щерева и Владимир Зарев. - Ето кои са в журито на „Ръкописът“

Тримата съдии в „Ръкописът“ - Захари Карабашлиев, Ваня Щерева и Владимир Зарев.

Най-странната тайна, пазена около риалити шоу – не кои ще са участниците, а кой ще бъде в журито на „Ръкописът“, бе разкрита днес от БНТ. Съдиите са Захари Карабашлиев, Ваня Щерева и Владимир Зарев. Тримата ще оценяват 72-мата кандидати, които ще се борят да им бъде издаден дебютния роман.

Водещ на формата и защитник на участниците в шоуто за литературни таланти ще бъде писателят и драматург Георги Тенев. В предаването зрителите ще станат свидетели на процеса на творческо писане, претендентите ще се срещат с най-четените съвременни писатели, ще бъдат провокирани със събития, които след това ще трябва да опишат в различни жанрови форми. В продължение на 12 епизода всеки от кандидатите ще получи възможност да докаже пред зрителите, че точно неговият роман заслужава да бъде издаден.

„Ръкописът“ ми дава шанс като член на журито да сбъдна една своя отдавнашна мечта – да откривам таланти – обяснява Ваня Щерева. – Непрекъснато получавам текстове от непознати хора и обикновено съм строга и честна, което не се приема много добре, защото често истината боли. Любопитна съм за срещите с участниците, и съм убедена, че на зрителите също ще им бъде интересно да гледат предаването. Радвам се, че именно БНТ пое тежката отговорност и грижа да възпитава, а не да се съобразява с масовия вкус. Казвам тежка, защото тя е с цената на рейтинга, а той се прави обикновено от пошлото.

С колегите ми от журито ще търсим потенциала за развитие на участниците, те ще минат през страшно много задачи, много „кръгове на ада“, ще се срещнат с любопитни хора от света на литературата и изкуството, които ще им помагат в изпълнението на тези задачи. За тях това ще е едно училище, а за зрителят, вярвам, ще бъде любопитно да надникне в „кухнята“ на създаването на един текст.“

„Приех да стана жури в „Ръкописът“, защото в България днес страшно малко се говори за словото и книгите. За мен е похвално това, че по националната телевизия отново ще се заговори за литература – казва Владимир Зарев. – Защото в последните години българската култура беше натикана в задния двор на общественото внимание.

От това, което видях и прочетох до момента, ми прави впечатление, че в голяма част от тези добри ръкописи, защото тук все още няма изцяло изградени романи, се разглеждат съвременни проблеми, разсъждава се върху света, в който живеем, поставят се социални проблеми, което според мен е важно. Това, което не достига на участниците, първо, разбира се, е опит, и второто – тук е на кантар кое ще надделее – дали таланта, или умението. Като че ли умението преобладава, а талантът там, където го има, все още е неопитомен, бъбрив, и трябва да се шлифова. Талантът е като благородния камък – трябва да се шлифова, за да блесне в цялата си сияйна сила и да освети текста.“

„Любов, раздяла, престъпление, свобода, война, самота… Темите в този формат са и темите, които са вълнували и ще вълнуват хората винаги – твърди Захари Карабашлиев. – Вярвам, че „Ръкописът“ ще грабне сърцата на зрителите на БНТ и с участниците, и с историите си.“

Кога започва „Ръкописът“ – е следващата „тайна“ на БНТ около това шоу.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС