Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ето така изглеждат 7,2 млрд. души накуп

Центърът на Сан Франциско би могъл да побере цялото човечество

Човечеството, събрано в центъра на Сан Франциско. - Ето така изглеждат 7,2 млрд. души накуп

Човечеството, събрано в центъра на Сан Франциско.

Многократно сте чували тревожни предупреждения, че планетата ни е пренаселена. И наистина, ние сме изключително много – 7,2 млрд. души, според последните данни. Но всичко е относително, отбелязва Алберт Айнщайн. Както Земята изглежда като прашинка на фона на огромното Слънце, така и цялото човешко население би се събрало в Големия каньон, без дори да го запълни.

Не ви се вярва ли? Точно това доказва канадският дизайнер Есмиал Сантос-Бро. Той взима средностатистическото тегло и обем на едно човешко същество, умножава го 7,2 милиарда пъти и прави една компактна „купчина“ от тела. С помощта на Google Earth тя може да бъде поставена на всяко едно място на планетата.

Интересно е сравнението на 7,2 милиарда човешки тела, поставени в Големия Каньон. В YouTube-канала Vsauce е качено видео, в което са показани и други съотношения между обема на човешкото население и природни забележителности и известни постройки. „Ето, това сме всички ние – казва един от собствениците на канала Майкъл Стивънс. – Това е цялото човечество в перспектива. Някъде там сте и вие“.

Конусът от телата на цялото население на земята изглежда нищожен на фона на Големия каньон.

Конусът от телата на цялото население на земята изглежда нищожен на фона на Големия каньон.

Изчисленията показват, че дори да бъде взето цялото човечество, живяло някога на планетата, чиято приблизителна бройка е 106 млрд. души, то пак няма да напълни Големия каньон. Просто ще се получат 15 купчини като тази, които ще се ширят из скалистото корито на р. Колорадо в Аризона. Големият каньон е с дължина 466 км и на места е дълбок до 1,6 км.

Есмиал Сантос-Бро е изчислил също, че цялото настоящо човешко население ще се събере в куб със страна 788 метра. Ако бъде поставен до най-високата сграда в света – Бурж Халифа в Дубай (829,8 метра), той ще е по-нисък с 40 метра. Египетските пирамиди обаче изглеждат невзрачно на фона на човешкия куб. Всъщност дори центърът на Сан Франциско е напълно достатъчен, за да побере цялото човечество.

Небостъргачът Бурж Халифа е с 40 метра по-висок от човешкия куб със страна 788 метра.

Небостъргачът Бурж Халифа е с 40 метра по-висок от човешкия куб със страна 788 метра.

Кубът от 7,2 млрд. тела, вдигнат до Египетските пирамиди.

Кубът от 7,2 млрд. тела, вдигнат до Египетските пирамиди.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС