Софийска филхармония МЕГАБОРД

Евакуират цяло село заради руска мисия до Луната

В Шахтински ще паднат ракетните ускорители

Стартовата площадка на космодрум „Восточний“. Снимка: Kremlin.ru - Евакуират цяло село заради руска мисия до Луната

Стартовата площадка на космодрум „Восточний“. Снимка: Kremlin.ru

Руското правителство ще евакуира цялото село Шахтински в Далечния Изток, за да подготви изстрелването на първа лунна мисия след почти половин век, съобщава „Ройтерс“. 

Луноходът „Луна 25“ ще бъде изстрелян от космодрума „Восточний“, разположен на около 5 550 километра източно от Москва, съобщава руската космическа агенция „Роскосмос“.

Рано сутринта на 11 август жителите на селцето Шахтински в Хабаровски окръг, югоизточно от космодрума, ще бъдат изведени от жилищата си, защото там се очаква да паднат ракетните ускорители.

„Луна-25“ ще бъде изстрелян от ракета „Союз-2“ с ускорителен блок „Фрегат“ и ще бъде първият спускаем апарат, отправен към Южния полюс на Луната, казват от „Роскосмос“. Основните цели на мисията ще бъдат разработването на технологии за меко кацане, изследвания на вътрешната структура на Луната и откриване на ресурси, включително вода. Очаква се спускаемият апарат да работи на лунната повърхност в продължение на една година.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС