Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Евгени Будинов: Морфов каза да избера между него и Бойко Борисов

Иронията е, че квинтесенцията на „Хъшове“ е идеята за свобода - свободата да избираш религията си, политическите убеждения... каза актьорът

Актьорът Евгени Будинов, бивш депутат от ГЕРБ, потвърди, че е бил отстранен от „Хъшове“ заради политическите си убеждения. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Евгени Будинов: Морфов каза да избера между него и Бойко Борисов

Актьорът Евгени Будинов, бивш депутат от ГЕРБ, потвърди, че е бил отстранен от „Хъшове“ заради политическите си убеждения. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Александър Морфов ми каза, че ме маха от „Хъшове“ по политически причини, потвърди пред „Площад Славейков“ актьорът Евгени Будинов. Видео, разпространено във Фейсбук от депутата от ГЕРБ Тома Биков, показва изказване на Александър Морфов видимо от репетиция на „Хъшове“ след завръщането на режисьора в Народния театър. В него той разказва, че е освободил от състава актьора Евгени Будинов, бивш депутат от ГЕРБ.

„Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който изхвърлихме от представлението…“, казва режисьорът.

Александър Морфов пресъздава пред колегите си разговора с Будинов, от което става ясно, че актьорът е бил съгласен дори да се отрече от политическите си убеждения, „да се отрече публично от ГЕРБ”, заради уважението си към режисьора и спектакъла. Това очевидно не помага, защото в списъка на актьорите, които играят в „Хъшове“ през този сезон, Евгени Будинов не присъства.

Имахме такъв разговор с Александър Морфов в края на август, каза Будинов пред „Площад Славейков“. Актьорът казва, че научил за отстраняването си от служебен мейл за разпределение на ангажиментите в театъра, а не лично от режисьора, което го засегнало, затова му се обадил. Морфов му потвърдил и на въпроса на Будинов защо, той отвърнал, че е заради факта, че е от ГЕРБ.

„Не използва епитети като във видеото – каза актьорът. – Попитах го „Сашо, по политически причини ли ме махаш?“, отговори „Да“.

След края на този разговор двамата се чули отново, по думите на Будинов Морфов му се обадил и му казал, че има възможност да го върне в състава. Но актьорът го предупредил, че е в предизборните листи на ГЕРБ за изборите през октомври.

„Каза ми да избера между него и Бойко Борисов. Казах му, че избирам Бойко Борисов. Не съм му се молил, нито е имало опасност да се мятам отнякъде“, каза Евгени Будинов.

Актьорът сподели огорчението си от изказването на режисьора във видеото – и най-вече от смеха на своите колеги.

„Голямата ирония в случая е, че става дума за представлението „Хъшове“, квинтесенцията в което е идеята за свободата – свободата да избираш религията си, политическите си убеждения, сексуалността си. Хората на изкуството трябва да се разбират, въпреки разбиранията и различията си“, коментира актьорът.

Будинов сподели, че след разговорите си с Морфов през август му е написал писмо, но не му го изпратил. След като видял видеото обаче смята да го пусне във Фейсбук, като добави едно изречение:

„Много ми е тъжно да гледам как в последните години Александър Морфов от младия Люк Скайуокър се превръща в Дарт Вейдър на българския театър“. 

Вижте още: АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ ОТСТРАНИЛ АКТЬОР ОТ „ХЪШОВЕ“ ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg