Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Евгений Дайнов: Волгин отдавна не е журналист

Реакции за свалянето на „Деконструкция“

Лесно е: журналистите не лъжат; Волгин лъжеше = отдавна престана да е журналист, пише Евгений Дайнов. Снимка: Фейсбук, личен профил. - Евгений Дайнов: Волгин отдавна не е журналист

Лесно е: журналистите не лъжат; Волгин лъжеше = отдавна престана да е журналист, пише Евгений Дайнов. Снимка: Фейсбук, личен профил.

Платената прислуга на хибридната война придобива ореол на жертва, написа политологът Огнян Минчев във Фейсбук по повод свалянето на предаването „Деконструкция“ от ефира на Българското национално радио. Казусът, предизвикан от съставен акт за административно нарушение от СЕМ, предизвика реакция от редица журналисти и експерти по медийна среда у нас. Предоставяме ви някои от мненията в социалната мрежа.

Евгений Дайнов

Лесно е: журналистите не лъжат; Волгин лъжеше = отдавна престана да е журналист. Не прилагайте към него мерките, които се прилагат към журналисти. Ако не лъжеше, можеше да постигне онова, което искаше – и щеше да намери подкрепа, поне за някои от тезите си, дори от мен. Но – избра да лъже, с което си решение избра да напусне нашия свят. През 1998-ма му отидох на протеста, защото беше журналист. Днес не е. Такива като него ги дават във всяка евтина квартална кръчма в малките градове.

Огнян Минчев

Свалянето от ефир е погрешна стъпка. Платената прислуга на хибридната война придобива ореол на жертва. Е защо? За около година срещу „Деконструкция“ имаше „Реконструкция“, но балансът беше по-скоро механичен – двете предавания бяха паралелни едно на друго, а водещите се пазеха да не влизат в спор един с друг. Логиката на публичния дебат е друга. На „деконструктора“ му бе дадена неограничена възможност да клевети, да лъже, да манипулира, да пуска в ефир „правилните“ гласове, да отсвирва поради „несъстоятелност“ критичните мнения и да си създава една по същество радио-Атака. Разликата с уличния фюрер е, че „Деконструкция“ не бие французойки, не насилва студенти и не цъкли безумен поглед по площадите. Но върши – и то по-добре – същата работа: да истеризира обществото, да сее омраза и да рисува светло евразийско бъдеще, маскирано като „лява“ алтернатива. БНР трябваше да намери начин на този човек – и на екипа му – да му бъдат задавани в пряк ефир въпроси. Неудобни въпроси, които Волгин прекъсваше с нервен жест върху вилката на телефона когато поредният слушател-събеседник се оказваше „костелив орех“ сред ентусиазираната атакистка – „деконструктивистка“ тълпа слушатели. Не паралелно – преди или след, а в пряк ефир. Медийни формати за това има достатъчно. „Crossfire“ по CNN е първото, което ми идва на ум. Всъщност, цялата кариера на този човек е изградена върху спонсорирана с парите на данъкоплатците провокация. Още от средата на 90-те, когато на жлъчни и безцеремонни подигравки бяха подложени не НАТО, не Европа, не „грантовите анализатори“, а … Дева Мария, Църквата и вярващите хора. Ей така, за кеф … за популярност и за кариерен растеж. Спирането му от ефир ще го изтласка в още по-добра позиция да се подиграва с всички ни.

Капка Тодорова

Сега… Ако за липса на плурализъм ще свалят предавания, то нема да остане нищо в ефира. Волгин е под всякаква критика, а Андролова всъщност трябваше да бъде глобявана до дупка. Ама свалянето им налива вода в тяхната мелница. То проблемът не е в предаването, а в начина, по който се случват предавания в БНР, явно.

Георги Папакочев

Да послъгваш отвреме-навреме е някакси преглъщаемо за местните географски ширини. Но постоянно да лъжеш „щедро наедро“, както казваше Валери Петров в една своя поема, е грозно. И унизително за все още мислещите хора.

Юлиан Попов

Ако предаване от типа на „Деконструкция“ се появи по ББС, то ще бъде свалено след най-много три излъчвания, но по-вероятно след първото. Вероятността успоредно на свалянето му някой или няколко висши служители да си загубят работата е също висока. Идеята, че спрямо подобни долнопробни феномени трябва да се подхожда по някакъв тактически начин и да се свалят не сега, а в някакъв друг момент ми се струва абсурдна. Единственият проблем с това предаване е, че не беше ликвидирано в мига на появата му.

Татяна Ваксберг

На БНР една глоба, натресена отвън, ли му е проблем? Голям срам, че се налага административно да се извиват ръцете на това ръководство, за да симулира то, че си гледа работата. Ако в това ръководство имаше някакво знание за журналистика, досега Волгин или щеше да е повел професионално предаване, или щеше отдавна да е напуснал поради неспособност да прилага елементарни правила. Голяма излагация – да си бил толкова нехаен за хигиената на поверения ти ефир, че накрая от безпомощност и слугинаж да щамповаш Волгин с етикет на дисидент.

Ангел Игов

Фейсбук ври и кипи заради някакво радиопредаване, наречено „Деконструкция“. Едни са изпаднали в безпаметен възторг от свалянето му, други ронят крокодилски сълзи за свободата на словото и се заканват на „соросоидската пасмина“. Мога само да свия рамене и да отбележа с известно задоволство, че не съм го слушал нито веднъж.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС