POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Евгений Кисин: Няма отмяна на руската култура по света, Путин лъже

Музикантите трябва да усетят последствията от денацификацията на Русия в много по-сурова форма, отколкото след Втората световна война, смята пианистът

Независимо от всички твърдения за отмяна на руската култура, Кисин дава концерти пред препълнени зали в Европа и САЩ. Снимка: Gkobe/Уикипедия, CC BY-SA 4.0 - Евгений Кисин: Няма отмяна на руската култура по света, Путин лъже

Независимо от всички твърдения за отмяна на руската култура, Кисин дава концерти пред препълнени зали в Европа и САЩ. Снимка: Gkobe/Уикипедия, CC BY-SA 4.0

В Европа няма отмяна на руската култура, както твърдят Путин и пропагандистите, заявява категорично в интервю за The Insider руският пианист Евгений Кисин.

Всички знаем как трябва да се отнасяме към всичко, което казва Путин. Както той самият каза някога: „Няма бивши кагебейци”. А кагебейците са професионални лъжци”, твърди Кисин.

Изкуствено раздуханата истерия около „отмяната на руската култура” според него се дължи на един естествен процес – след нахлуването на Русия в Украйна хората на Запад са помолили руските музиканти, демонстрирали близостта си с Путин и гастролиращи зад граница, публично да осъдят войната. Тези, които не са го направили, просто не са били канени повече. При това отношението към тях, казва Кисин, не се е променило. Просто преди е имало възможност да бъдат поканени, а после – не.

Не знам за нито един случай, в който отношението да е било променено само заради един руски паспорт”, категоричен е пианистът.

Кисин разсъждава и за естественото сравнение между нацистка Германия и днешна Русия. Според него, също като след края на Втората световна война, ще трябва да се направи разграничение между културните дейци, активно подкрепяли политиката на диктатора, и тези, които са заявили, че не я поддържат. Кисин вярва, че също като в Германия след 1945 ще се направи разграничение между Спиваков и Гергиев например заради различния подход към днешната ситуация.

Все пак мисля, че музикантите трябва да усетят последствията от денацификацията ( на Русия – бел. ред.) в много по-сурова форма, отколкото след Втората световна война. Никакъв талант или гений не може да бъде оправдание за доброволна подкрепа за диктатора масов убиец”, категоричен е Евгений Кисин.

Той предлага хората на изкуството в обстановката на голяма война да повлияят на ситуацията, най-малкото като дават концерти в помощ на Украйна. Не бива да се разчита само на изкуството, защото диктаторите често го използват като средство за манипулация.

Кисин разказва за времето, когато самият той е напуснал Русия – в края на 1991 г. Заминал е далеч от родината си заради разцъфващия още преди 30 години антисемитизъм. Живял е в САЩ, Великобритания, Франция, а в момента живее в Чехия. Независимо от всички твърдения за отмяна на руската култура, Кисин дава концерти пред препълнени зали в Европа и САЩ.

С огромен успех минават специалните му концерти в подкрепа на Украйна. Първият от тях, разказва той, е бил в края на март в президентския дворец в Берлин с участието на малкия състав на Берлинската филхармония, композитора от Украйна Валентин Силвестров, буквално няколко дни по-рано избягал от Киев в Берлин, и Рубен Погосов. Трябвало е да присъства и президентът на Германия Франк Валтер Щайнмайер, но е бил болен от Ковид. Подобен концерт е имало и в Бостънската консерватория, където са свирили квартет от Евгений Кисин. В Карнеги хол пък Кисин е участвал в голям гала концерт в подкрепа на Украйна, водещ е бил Ричард Гиър, а самият Кисин и Ицхак Перелман са свирили мелодията от „Списъка на Шиндлер”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90