Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Евгений Кисин за пръв път в София

Виртуозният пианист ще изпълни произведения на Берг, Гершуин, Шопен и Хренников

Евгений Кисин е един от най-търсените руски музиканти на нашето време. Снимка: Софийска филхармния - Евгений Кисин за пръв път в София

Евгений Кисин е един от най-търсените руски музиканти на нашето време. Снимка: Софийска филхармния

Знаменитият руски пианист Евгений Кисин, смятан за един от най-талантливите представители на съветската школа в класическата музика, ще гостува у нас по покана на Софийската филхармония. Прочутият музикант пристига за пръв път у нас – на 11 март ще изпълни рецитал в Зала „България“ с произведенията на Берг, Гершуин, Хренников и Шопен.

Днес сред най-канените по света руски солист, Кисин става популярен от най-ранна възраст като дете-чудо.  Роден в Москва през 1971 г., талантът му се проявява още на 2 години, когато започва да свири по слух и да импровизира на пиано. На 6 постъпва в музикалното училище за даровити деца „Гнесин“, където негов учител е Анна Павловна Кантор. И до днес тя остава единственият му учител и Кисин е споделял, че я чувства като част от семейството си.

Дебютира на сцената на 10 години с изпълнение на Концерт за пиано на Моцарт. Една година по-късно изнася  самостоятелен рецитал. След още една година изпълнява Концерти за пиано № 1 и 2 на Шопен в Голямата зала на Московската консерватория. Свири с Московската държавна филхармония под диригентството на Дмитрий Китаенко – концерт, записан на живо и издаден в двоен албум година по-късно.

През 1985 г. популярността му излиза и извън Съветския съюз, с първите му изяви в Източна Европа, последвани година по-късно от турне в Япония. През 1987 г. дебютира и в Западна Европа като част от програмата на Берлинския фестивал. Следващата година свири под ръководството на Валери Гергиев в дебюта си пред публика в Лондон, където си партнира с Лондонския симфоничен оркестър и цигуларите Вадим Репин и Максим Венгеров. През декември 1988 г. свири под палката на Херберт фон Караян в новогодишен концерт с Берлинската филхармония, излъчен в няколко страни. „Дойче грамофон“ записва събитието. Същата програма е изпълнена и през 1989 г. на Великденския фестивал в Залцбург.

През 1990 г. следва дебют в Северна Америка с двата концерта за пиано на Шопен с Нюйоркската филхармония, диригент е Зубин Мета. Седмица по-късно открива юбилейния Стотен сезон на „Карнеги хол“ с рецитал, записан на живо от „BMG Classics“.

Талантът на Кисин е оценяван с награди от цял свят. През 1987 г. получава Кристалната награда на симфоничната зала в Осака за най-добро представление за 1986 г. (първата му изява в Япония). През 1991 г. става музикант на годината според Музикалната академия „Киджана“ в Сиена, Италия. През 1992 г. е специален гост на наградите „Грами“, излъчени на живо пред 1 млрд. души публика. През 1997 г. получава престижната награда „Триумф“ за изключителния си принос в културата на Русия, едно от най-високите културни отличия, присъждани в Руската федерация, и отново е най-младият лауреат, награждаван някога.

Той е първият пианист, който е поканен да изнесе рецитал на BBC Proms (1997), а през сезон 2000 е първият солов изпълнител, канен някога да свири на откриващия концерт на Proms. През декември 2003 г. в Москва Кисин получава наградата „Шостакович“, една от най-високите музикални награди в Русия. През юни 2005 г. му е присъдено почетно членство в Кралската музикална академия в Лондон. Отличен е и с музикалната награда „Херберт фон Караян“.

Кисин е почетен доктор на Хонконгския университет, Еврейския университет в Йерусалим и Университета „Бен Гурион“ в Беер Шева. Носител на „Грами“, „Едисън класик“, „Diapason d’Or“ и „La Nouvelle Academie du Disquе.

Днес Кисин живее в Прага и е гражданин на Русия, Великобритания и Израел. През 2018 г. излиза автобиографията му „Спомени и размисли“. Обича да рецитира поезия – на руски и идиш. През 2019 г. издава сбирка с поеми, къси разкази и преводи на идиш.

Кисин е и граждански активна личност. В средата на февруари тази година пианистът се включи във видео призив, отправен от още десетки руски музиканти, за освобождаване на опозиционния политик Алексей Навални.

Вижте още: „РУСИЯ ВОДИ СТУДЕНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА СРЕЩУ НАЙ-МИСЛЕЩАТА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО“

Билети за рецитала на Евгений Кисин може да се намерят онлайн и на касата на Зала „България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

Bookshop 728×90