Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Евгений Михайлов 10 години вън от парите за кино

Анулират резултатите от сесията на Националния филмов център

Евгений Михайлов бе активен в протестите срещу правителството. Борецът за морал в управлението на държавата обаче явно не смята, че такъв е нужен и в комисиите за кино. - Евгений Михайлов 10 години вън от парите за кино

Евгений Михайлов бе активен в протестите срещу правителството. Борецът за морал в управлението на държавата обаче явно не смята, че такъв е нужен и в комисиите за кино.

Евгений Михайлов е наказан да не участва 10 години в държавни комисии. Това е становището на Националния съвет за кино, взето във вторник следобяд. Съветът е бил свикан извънредно, за да разреши казуса с преписаните мотиви от Михайлов, председател на комисията, която раздава държавните субсидии за филмопроизводство (Виж в още по темата).

„Националният съвет за кино реши, че е нарушена процедурата за оценяване на проектите, кандидатствали на сесия на Национална художествена комисия за игрално кино, проведена през месец юни 2014 г. ,- гласи становището. – НСК предлага г-н Петър Стоянович да анулира резултатите от заседанието от 20 юни и да обяви нова конкурсна сесия, като участвалите проекти да бъдат освободени от административна такса“.

Съветът предлага министърът на културата да не включва Евгений Михайлов в състава на Националната художествена комисия за срок от 10 години и да не допуска участието му като жури в национални прегледи и национални фестивали. Предложено е още кинокритичката Геновева Димитрова, от която Михайлов е преписал мотивите си, да се оттегли от комисията до изясняване на обстоятелствата около случая.

Становището е било подписано от двамата съпредседатели на Националния съвет за кино Галина Тонева и проф. Иван Георгиев. Предстои министърът на културата да се съобрази с него. Макар и малък, съществува и вариант Стоянович да не лиши Евгений Михайлов от права да участва в държавни кинокомисии.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg