POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Евгений Михайлов за приватизацията на старите софийски кина

12 киносалона продадени за 4,7 млн. лв. при „железни условия“ - 10 г. без право на промяна на предмета на дейност. Две години по-късно - препродадени за 20 млн. евро

Старото кино „Сердика“ вече е история. Снимка: Емил Георгиев - Евгений Михайлов за приватизацията на старите софийски кина

Старото кино „Сердика“ вече е история. Снимка: Емил Георгиев

Как бяха продадени старите държавни кина в центъра на София, разказва в статус във Фейсбук кинорежисьорът Евгений Михайлов, бивш директор на Киноцентъра „Бояна“ (днес „Ню Бояна“). Повод за спомените на Михайлов е краят на най-голямото столично кино „Сердика“, сринато в неделя следобед тихомълком – зад фасадата на сградата, скрита от огромно рекламно платно.

Надписът The end на киносалоните в София не е поставен сега, на 24 юли 2016-а. А още през 2001 г., по време на кабинета „Костов“. Продажбата на кината е обявена от Агенцията за приватизация за сделка на годината.

Предлагаме ви пълния текст на Евгений Михайлов.

Кино „Сердика“ 2016

„Малко хронология или синопсис на „След дъжд качулка или виновни няма“.

Сделката за приватизацията на софийските кина бе обявена за сделка на годината от тогавашната Агенция за приватизация. Годината бе 2001. Условията „желязно защитаваха“ интереса на държавата и киното – минимум 10 години без право на промяна на предмета на дейност, минимум 5 години без право на препродажба, минимум 15% европейско и българско кино, без право да се съкращават повече от 25% от седящите места, инвестиции за N милиона лева и т.н., и т.н.

Цената на придобиване беше 4,7 млн. лева за 12 кина в центъра на София. Купувачът – „гръцка“ компания – сваляше на българските кинаджии звезди от небето. Мениджър от българска страна в „гръцката“ компания бе кинокритикът Владимир Игнатовски, агент на ДС Борисов.

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) подкрепи сделката, като преди това попречи на българския кандидат в конкурса.

Новият собственик, избран под аплодисментите на държавата и на кинаджиите от СБФД, постави на всички приватизирани кина табелки „Киното е в ремонт“. И така – драмсъстав в продължение на 2 години. Никой от Агенцията за следприватизационен контрол не провери дали наистина се правят обещаните инвестиции и ремонти.

Годината вече е 2003. В пълно нарушение на договора „гръцката“ компания в един горещ отпускарски летен ден препродава кината като недвижима собственост на инвестиционния фонт „Икуест“. Говори се, че цената на сделката е между 20 и 25 млн. евро. Новият собственик купува недвижима собственост и няма никакви ангажименти към държавата и киното.

Комисията по култура в Народното събрание провежда няколко показни открити заседания, за да констатира, че държавата дори не може да си потърси договорната неустойка от „гръцкия“ приватизатор, защото той междувременно е фалирал и в сметката му има 1 лв. Пито-платено!

Малко по-късно „Икуест“ купува и хотел „Сердика“. Планира да го събори заедно с киното и да изгради на това място висок билдинг с бизнес център. Да, ама сградата се оказва паметник на архитектурата. Но има лек. Следва пожар в сградата, последствията от които са „отслабена конструкция“. Следват години на надлъгване и… вече гледаме „Мисията е възможна“. Може би и собствеността медувременно се е сменила няколко пъти.

Вече сме 2016-а. Кино „Сердика“ е съборено и… гледаме кадрите, заснети от Стефан Вълдобрев.

Следва надпис: КРАЙ.

ПП: В края на 2016-а изтича 10-годишния гаранционен срок по сделката за „Бояна филм“. Фактическата цена, която държавата получи от „Ню Имидж“ през 2006-а, беше 4, 2 млн евро. Цената на терените в Бояна е около 150-200 евро за кв. метър. Теренът в Бояна, върху който е построен Киноцентърът, е 302 дка.

Следва продължение…“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС