Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Евгений Пригожин призна, че притежава „фабрика за тролове”

„Агенция за интернет изследвания” бе спомената в доклада на специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер за руската намеса в американските избори

В тази сграда на ул. „Савушкина“ 55 в Санкт Петербург е бил един от известните офиси на „Агенция за интернет изследвания“, в която работят троловете на Пригожин. Снимка: Уикипедия - Евгений Пригожин призна, че притежава „фабрика за тролове”

В тази сграда на ул. „Савушкина“ 55 в Санкт Петербург е бил един от известните офиси на „Агенция за интернет изследвания“, в която работят троловете на Пригожин. Снимка: Уикипедия

Основателят и собственик на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин за пръв път потвърди, че е основал и поддържа „Агенция за интернет изследвания“, придобила известност като най-голямата руска „фабрика за тролове“.

Въпросът е бил зададен на Пригожин от група западни журналисти, а отговорът му е публикуван в Телеграм канала „Пресслужбата на Пригожин“, който се управлява лично от него.

Никога не съм бил просто финансист на „Агенция за интернет изследвания“. Аз я измислих, аз я създадох, аз я управлявах дълго време. Тя беше създадена за защита на руското информационно пространство от грубата агресивност на антируските тези от страна на Запада“, заявява Пригожин в Телеграм.

За пръв път „Агенция за интернет изследвания“ беше свързана с името на Пригожин благодарение на разследването на „Новая газета“ след основаването на „агенцията“ през 2013 г. По-късно същата „агенция“ бе спомената в доклада на специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер за руската намеса в американските избори.

Досега Пригожин отказваше да отговори директно на въпроса дали има нещо общо с „фабриката за тролове“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90