Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Еволюция на „София диша“: само два пъти, но за цял уикенд

Фестивалът за градска култура ще е по-мащабен отвсякога – пред „Св. Александър Невски“

„София диша“ се пренася на ново място – пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. - Еволюция на „София диша“: само два пъти, но за цял уикенд

„София диша“ се пренася на ново място – пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

За последните седем години фестивалът „София диша“ се превърна в едно от любимите летни развлечения на столичани – глътка свеж въздух и среща с приятели насред прахоляка в жегата и иначе опустелите улици. Събитието се провеждаше в различен брой недели от най-горещия месец (август), местеше се из различни улици, булеварди и градски пространства, а сега придобива нов облик – през 2017 г. „София диша“ ще се проведе само два пъти, но за по цял уикенд – на 24/25 юни и 26/27 август.

Мястото също е дебютно за фестивала – площадът пред храма „Св. Александър Невски“. Локацията обещава да побере невиждан досега за събитието брой хора, особено след като дори предишният рекордьор по площ бул. „Александър Стамболийски“ се оказа тесен за всички желаещи да присъстват.

Програмата на „София диша“ традиционно обединява визуални и сценични изкуства, литература, социално-образователни инициативи, екология и спорт – накратко казано, един нестандартен и интригуващ начин на посетителите да опознаят културния живот в столицата, а на участниците – възможност за изява.

Пространството пред „Св. Александър Невски“ ще бъде разделено на тематични зони, както миналата година. В „Творческа зона“ ще се състоят планираните концерти, изложби и прожекции от програмата на фестивала, в подкрепа на творческите таланти на България. В „Детска зона“ ще бъдат представени всички активни събития, които образоват, възпитават и забавляват малките посетители и техните родители и са в подкрепа на каузата срещу насилието на деца. В „Спортна зона“ на разположение на посетителите ще има различни спортни съоръжения и спортни артикули, както и демонстрации и открити уроци по различни спортове, в подкрепа на здравословния начин на живот. В „Базарната зона“ ще бъдат представени българските художници приложници и дизайнери. В „Зона България“ ще бъдат включени българските традиционни занаяти, музика и танци.

Все още не знаем кои ще са всички участници на фестивала тази година, нито с какво ще ни изненадат те. Организаторите обаче все пак обявиха един от своеобразните хедлайнери – в един от двата уикенда (предстои да разберем кой точно) ще видим концерт на „Остава“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg