Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Евреи плашат със съд музея в Берн заради Мюнхенското съкровище

Крадени платна за $1 млрд. завещани от спорния колекционер Корнелиус Гурлит

Починалият преди половин година Корнелиус Гурлит, чиято колекция от творби на модернисти се оценява на 1 млрд. долара. - Евреи плашат със съд музея в Берн заради Мюнхенското съкровище

Починалият преди половин година Корнелиус Гурлит, чиято колекция от творби на модернисти се оценява на 1 млрд. долара.

Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер заплаши Музея на изящното изкуство на Берн с „лавина от съдебни дела“, ако приеме картините на немския колекционер Корнелиус Гурлит, така нареченото „Мюнхенско съкровище“. Сбирката е оценена на над 1 млрд. долара и се състои от 1406 платна, рисунки и ескизи на Пабло Пикасо, Клод Моне, Марк Шагал и много други.

„Ако хората в Берн приемат тези картини преди установяването на произхода им, те вредят на себе си и на своята страна. Те ще станат музей на крадени произведения на изкуството“, отбеляза Роналд Лаудер.

81-годишният Корнелиус Гурлит почина на 6 май 2014 в дома си в Мюнхен. Той завеща на Музея на изящното изкуство на Берн колекцията си от картини на модернисти, която се оценява на 1 млрд. долара. Ръководството на галерията трябва да реши до 26 ноември дали за приеме дарението или да се откаже от него. Във втория случай колекцията ще бъде завещана на далечни роднини на покойника, който няма деца.

Малко преди смъртта си Гурлит подписа споразумение с германските власти за установяване на произхода на някои спорни картини, които може би са били конфискувани от жертви на Холокоста. Колекционерът е син на Хилдебранд Гурлит, който по време на Третия райх е търгувал с картини, включително и произведения на изкуството, заграбени от евреи. Той умира през 1956 г. Синът му Корнелиус приема бащиния завет да не допусне колекцията да бъде разпиляна.

Тъй нареченото „Мюнхенско съкровище“ беше открито през февруари 2012 г. при обиск на дома на Гурлит. Властите попаднаха на произведения на някои от най-големите модернисти като Матис, Дюрер, Реноар, Пикасо, Макс Либерман, Шагал и др. Самият колекционер твърдеше, че няма нищо общо с нацистките грабежи на произведения на изкуството, а само съвестно пазел бащиното наследство.

„Нищо и никого не съм обичал повече от картините си. Дори не съм докосвал жена. Единствената ми любов са картините“, заяви преди година Корнелиус Гурлит.

След обиска през 2012-а колекционерът се съгласи да предаде доброволно всички картини, за които се докаже, че са били насилствено отнети от евреи. Гурлит обаче почина преди края на разследването, което все още не е приключило.

Музеят на изящното изкуство на Берн

Музеят на изящното изкуство на Берн

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

Bookshop 728×90