Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шефката на СЕМ отказва да се извини на еврейската общност за „интелектуалния Холокост”

Председателят на „Шалом” и други български евреи намират коментара на Соня Момчилова по повод „Ергенът” за обиден

Холокост означава страдание и смърт за цялата еврейска общност и за целия свят. Употребата му в контекста на кичозно тв предаване е обидна, смятат от „Шалом“ и Израилтянския духовен център. Снимка: Стопкадър/Би Ти Ви - Шефката на СЕМ отказва да се извини на еврейската общност за „интелектуалния Холокост”

Холокост означава страдание и смърт за цялата еврейска общност и за целия свят. Употребата му в контекста на кичозно тв предаване е обидна, смятат от „Шалом“ и Израилтянския духовен център. Снимка: Стопкадър/Би Ти Ви

В директен спор за употребата на термина „Холокост” влязоха председателката на СЕМ Соня Момчилова и председателят на организацията на евреите в България „Шалом” д-р Александър Оскар във фейсбук.

Вчера Соня Момчилова нарече шоу програмата „Ергенът” „интелектуален Холокост”, а по-късно се позова на философа Ноам Чомски, за да оправдае използването на термина.

Докторът от Александровска болница Алекандър Оскар коментира публично, че този коментар е неправилен и „дори абсурден”.

„Подобни сравнения са не само несъстоятелни, но и обидни към паметта на милионите жертви на човеконенавистната идеология, връхлетяла Европа и света в края на 30-те и през 40-те години на миналия век. Холокостът е трагедия, която не може и не трябва да се профанизира”, написа той на стената си във фейсбук.

На неговата реплика директно отговори новата шефка на СЕМ Соня Момчилова, която се опита да обясни на председателя на еврейската организация какво е „Холокост” и как живеем в „старозаветни” времена:

„Господин Оскар, холокост, преди да приеме семантиката на еврейско изтребление, е староеврейско понятие, което означава древно семитско жертвоприношение. Живеем в старозаветни времена, бих ги сравнила със събитията и нравите от древен Вавилон. Надявам се, не се нуждаете от повече пояснения за историческите особености и нравите в онези времена, описани в Танах. Шумерските ритуали запазени до третата династия на Ур, а според някои източници и подир.

Словосъчетанието „интелектуален холокост” е използвано за първи път от професорът от еврейски произход Ноам Чомски и онагледява „промиването на мозъци” посредством медийни формати, имащи за цел забавление, което размива морални ценности и дезориентира обществото, насаждайки конформистки и консуматорско-поведенчески модели.

Ако сте се почувствали обиден, моля да ме извините, но намирам употребата на това сравнение за уместно в случая”, гласи подробното обяснение на бившата шефка на пресцентъра на служебното правителство на Стефан Янев.

Това предизвиква и реакцията на председателя на Централния израилтянски духовен съвет в България Максим Делчев. В пространно обяснение той коментира „не-извинението” на Соня Момчилова, като изразява недоумение от факта, че тя си е позволила да обяснява на евреи какво е „Холокост” и какви са „старозаветните ритуали”.

„Простете ни, но все още имаме право на собственост над историята и традициите си и не е нужно Вие да ни обучавате на тях. Ние сме ги научили от нашите родители и баби и дядовци, като част от тези истории от първо лице – казва Максим Делчев, след което уточнява какво означава този термин от гледна точка на еврейството. – Няма нужда да усуквате – това старозаветно семитско племе, което извършва това жертвоприношение (което на гръцки е холокост, а в оригинал си има дума на иврит за това) са евреите.

Това жертвоприношение е особен дар към Б-г (в юдаизма се избягва употребата на Божието име – б.р.), същия този Б-г, който ни дава закони и ценности, с които светът да става по-етичен, по-мирен и по-добър. Това жертвоприношение за което говорите, не е пошлост, а е израз на върховното желание за прочистване на човек и стремеж към по-добър свят.

Но дотук с теологията и религията. Г-жо Момчилова, никой в днешно време не използва Холокост в този контекст. Ние, евреите, когато говорим за онова жертвоприношение, използвам оригиналната му дума „ола“. А когато говорим за Холокост, както и, вярвам, по-голямата част от света, семантично разбираме ужас, трагедия и смърт. Включително, убеден съм, и г-н Чомски, с когото еврейските общности по света рядко са на едно мнение.”

Председателят на Израилтянския духовен съвет изразява и гражданско недоумение от подхода на председателката на СЕМ:

„Как успяхте да използвате именно г-н Чомски, този радетел за свободата на словото, за да цензурирате предаване?”

Подканата му за дискусия по всички засегнати в този неочакван дебат теми е директна:

„Аз не гледам много телевизия и нямам наблюдение над това предаване. Чувал съм, че е наистина пошло и неприятно. Както съм чувал, че дори лидери на обществени медии показвали средни пръсти по телевизията. В този смисъл най-вероятно сте права – имаме нужда от повече етика и ценности. И ако искате да участваме в тази дискусия – на драго сърце ще се включим. Ние имаме какво да дадем – размишляваме над тези теми от Мойсей насам. И с радост ще Ви помогнем, ако това искате да постигнете. И не искаме нищо в замяна. Само едно дребничко нещо – да не сравнявате пошли предавания с изтребление и геноцид. Заради същите тези ценности и етика, които искате да наложите.”

Реакцията на други хора с еврейска идентичност под думите на д-р Оскар е показателна – всички те обясняват на Момчилова, че терминът „Холокост” от времето на Втората световна война обозначава умишлен и жесток геноцид над еврейската общност и използването му в друг контекст е обидно и срамно. Присъства и уточнение, че етимологичният произход на думата е древногръцки и означава „пълно изгаряне”. Това не спира председателката на СЕМ, която предполага, че нейните събеседници не правят разлика между свастика и „сувастика” (термин, обозвачаващ обратна посока на свастиката, който не съществува, но е вкаран погрешно в употреба в националистически сайтове – бел. ред.) и предлага „сувастиката” да бъде изтрита от „тракийските артефакти”.

Соня Момчилова не предлага извинение в нито един от коментарите си, а в един момент от дискусията блокира събеседниците си и прекратява диалога с аргумента, че е подложена на „трибунал”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg