Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Европа се разпада пред очите ни“

Група от 30 писатели, историци и Нобелови лауреати с манифест против надигащата се вълна на популизъм

„3/4 век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена, предстои нова битка за цивилизацията“, казват в писмото си интелектуалците, сред които: Иън Макюън (по часовниковата стрелка), Салман Рушди, Бернар-Анри Леви, Милан Кундера, Светлана Алексиевич и Орхан Памук. Снимки: ЕПА/БГНЕС - „Европа се разпада пред очите ни“

„3/4 век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена, предстои нова битка за цивилизацията“, казват в писмото си интелектуалците, сред които: Иън Макюън (по часовниковата стрелка), Салман Рушди, Бернар-Анри Леви, Милан Кундера, Светлана Алексиевич и Орхан Памук. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Либералните ценности в Европа са изправени пред предизвикателство, „каквото не е имало от 30-те години“, заявяват водещи интелектуалци от 21 държави в манифест, публикуван във водещи европейски медии. В отворено писмо, подписано от около тридесетина писатели, историци и Нобелови лауреати, се твърди, че „Европа се разпада пред очите ни“.

„Тpябва да cе боpим за идеята на Евpопа или да я видим как изчезва под вълните на популизма – се казва в писмото. – Трябва да преоткрием политическата воля и да приемем, че неприязънта, омразата и кортежът им от тъжни страсти ще ни заобиколи и потопи.“

Сред подписалите манифеста са Иън Макюън, Салман Рушди, Светлана Алексиевич, Орхан Памук, Милан Кундера, Роберто Савиано, Давид Гросман, Саймън Шама, Елфриде Йелинек, Людмила Улицка, Адам Михник, Исмаил Кадаре, Херта Мюлер… Черновата на текста е на френския философ Бернар-Анри Леви.

Всички те изразяват своето разочарование, че „Европа е изоставена отвъд Ламанша“ – очевидна критика към наближаващия Брекзит, който бележи спад в англо-европейските отношения, какъвто не е имало дори по време на Втората световна война, отбелязва „Гардиън“. Според интелектуалците, ако не се вземат мерки да се спре приливът на популизъм в Европа, евроизборите през май ще са „най-пагубните, на които сме ставали свидетели: победа за тези, които унищожават, позор за тези, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, презрение за интелигентността и културата, експлозия на ксенофобия и антисемитизъм, бедствие“.

Америка за България

„Изоставена отвъд Ламанша и отвъд Атлантическия океан от двама велики съюзници, които в миналия век два пъти са я спасявали от самоубийство, беззащитна срещу все по-явните манипулации на господарите в Кремъл, Европа е идея, която като завещание и символ се разпада пред очите ни“, се казва в текста.

„Гардиън“ се свързва с някои от авторите на манифеста за коментар.

„Европа е в голяма опасност днес, повече откогато и да било в изминалите 70 години – и ако някой вярва в тази идея, то сега е времето да кажем какво мислим, независимо дали ще ни донесе тежки последствия“, казва Салман Рушди.

Макюън защитава участието си в манифеста с думите, че е „много песимистичен“ за настоящия момент, но „се надява, че духът на времето ще се обърне“.

Орхан Памук е на мнение, че идеята „Европа“ е важна не само за страните на Запад:

„Без нея, свободата, правата на жените, демокрацията и равенството се защитават трудно в моята част на света. Историческият успех на Европа е направил по-лесна борбата за тези идеи и ценности, които са жизненоважни за човечеството по целия свят. Без тези ценности, има само Европа на туризма и бизнеса. Европа е на първо място тези идеи и тогава географско понятие. Идеята за Европа е атакувана“.

В предстоящите през май евроизбори – първите, в които Великобритания няма да участва – повечето социолози предричат покачване на подкрепата за популистки, националистически и анти-имиграционни партии. Много от тях отбелязват добри резултати при национални избори, докато ляво- и дясноцентристките партии, доминиращи в Европа след войните, бавно се оттеглят.

Матео Салвини, лидер на крайнодясната италианска партия „Лига“, описа изборите като ясно разграничение между „Европа на елитите, банките, финансите, имиграцията и несигурната работа“ и „хората на труда“. Виктор Орбан, министър-председател на Унгария, твърди, че изборите са шансът да се каже „сбогом“ на либералната демокрация. Противно на евроскептиците в Обединеното кралство, колегите им в Европа не искат да напускат ЕС, но искат да го завладеят, отбелязва „Гардиън“. Срещу десните популисти се изправят френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.

И докато в манифеста няма директни подбуди към конкретни действия, подписалите манифеста казват пред „Гардиън“, че „отказват да се предадат на тази приближаваща катастрофа“. Те се считат за „твърде тихите“ европейски патриоти, които разбират, че „3/4 век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена, предстои нова битка за цивилизацията“.

Въпреки „грешките, пропуските и понякога страхливите си действия“, Европа остава „сигнален фар за всеки свободен мъж, жена и дете на планетата“, пише още в текста на манифеста. Интелектуалците със съжаление изтъкват, че днешното поколение вярва в погрешното схващане, че „континентът ще се оправи сам, без наши усилия“.

Проевропейците „вече нямат избор“, се казва по-нататък.

„Трябва да обявим тревога срещу подпалвачите на души и дух, които от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена или Варшава, си играят с огньовете на нашите свободи“, завършва манифестът.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3