VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Европа се разпада пред очите ни“

Група от 30 писатели, историци и Нобелови лауреати с манифест против надигащата се вълна на популизъм

„3/4 век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена, предстои нова битка за цивилизацията“, казват в писмото си интелектуалците, сред които: Иън Макюън (по часовниковата стрелка), Салман Рушди, Бернар-Анри Леви, Милан Кундера, Светлана Алексиевич и Орхан Памук. Снимки: ЕПА/БГНЕС - „Европа се разпада пред очите ни“

„3/4 век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена, предстои нова битка за цивилизацията“, казват в писмото си интелектуалците, сред които: Иън Макюън (по часовниковата стрелка), Салман Рушди, Бернар-Анри Леви, Милан Кундера, Светлана Алексиевич и Орхан Памук. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Либералните ценности в Европа са изправени пред предизвикателство, „каквото не е имало от 30-те години“, заявяват водещи интелектуалци от 21 държави в манифест, публикуван във водещи европейски медии. В отворено писмо, подписано от около тридесетина писатели, историци и Нобелови лауреати, се твърди, че „Европа се разпада пред очите ни“.

„Тpябва да cе боpим за идеята на Евpопа или да я видим как изчезва под вълните на популизма – се казва в писмото. – Трябва да преоткрием политическата воля и да приемем, че неприязънта, омразата и кортежът им от тъжни страсти ще ни заобиколи и потопи.“

Сред подписалите манифеста са Иън Макюън, Салман Рушди, Светлана Алексиевич, Орхан Памук, Милан Кундера, Роберто Савиано, Давид Гросман, Саймън Шама, Елфриде Йелинек, Людмила Улицка, Адам Михник, Исмаил Кадаре, Херта Мюлер… Черновата на текста е на френския философ Бернар-Анри Леви.

Всички те изразяват своето разочарование, че „Европа е изоставена отвъд Ламанша“ – очевидна критика към наближаващия Брекзит, който бележи спад в англо-европейските отношения, какъвто не е имало дори по време на Втората световна война, отбелязва „Гардиън“. Според интелектуалците, ако не се вземат мерки да се спре приливът на популизъм в Европа, евроизборите през май ще са „най-пагубните, на които сме ставали свидетели: победа за тези, които унищожават, позор за тези, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, презрение за интелигентността и културата, експлозия на ксенофобия и антисемитизъм, бедствие“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Изоставена отвъд Ламанша и отвъд Атлантическия океан от двама велики съюзници, които в миналия век два пъти са я спасявали от самоубийство, беззащитна срещу все по-явните манипулации на господарите в Кремъл, Европа е идея, която като завещание и символ се разпада пред очите ни“, се казва в текста.

„Гардиън“ се свързва с някои от авторите на манифеста за коментар.

„Европа е в голяма опасност днес, повече откогато и да било в изминалите 70 години – и ако някой вярва в тази идея, то сега е времето да кажем какво мислим, независимо дали ще ни донесе тежки последствия“, казва Салман Рушди.

Макюън защитава участието си в манифеста с думите, че е „много песимистичен“ за настоящия момент, но „се надява, че духът на времето ще се обърне“.

Орхан Памук е на мнение, че идеята „Европа“ е важна не само за страните на Запад:

„Без нея, свободата, правата на жените, демокрацията и равенството се защитават трудно в моята част на света. Историческият успех на Европа е направил по-лесна борбата за тези идеи и ценности, които са жизненоважни за човечеството по целия свят. Без тези ценности, има само Европа на туризма и бизнеса. Европа е на първо място тези идеи и тогава географско понятие. Идеята за Европа е атакувана“.

В предстоящите през май евроизбори – първите, в които Великобритания няма да участва – повечето социолози предричат покачване на подкрепата за популистки, националистически и анти-имиграционни партии. Много от тях отбелязват добри резултати при национални избори, докато ляво- и дясноцентристките партии, доминиращи в Европа след войните, бавно се оттеглят.

Матео Салвини, лидер на крайнодясната италианска партия „Лига“, описа изборите като ясно разграничение между „Европа на елитите, банките, финансите, имиграцията и несигурната работа“ и „хората на труда“. Виктор Орбан, министър-председател на Унгария, твърди, че изборите са шансът да се каже „сбогом“ на либералната демокрация. Противно на евроскептиците в Обединеното кралство, колегите им в Европа не искат да напускат ЕС, но искат да го завладеят, отбелязва „Гардиън“. Срещу десните популисти се изправят френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.

И докато в манифеста няма директни подбуди към конкретни действия, подписалите манифеста казват пред „Гардиън“, че „отказват да се предадат на тази приближаваща катастрофа“. Те се считат за „твърде тихите“ европейски патриоти, които разбират, че „3/4 век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена, предстои нова битка за цивилизацията“.

Въпреки „грешките, пропуските и понякога страхливите си действия“, Европа остава „сигнален фар за всеки свободен мъж, жена и дете на планетата“, пише още в текста на манифеста. Интелектуалците със съжаление изтъкват, че днешното поколение вярва в погрешното схващане, че „континентът ще се оправи сам, без наши усилия“.

Проевропейците „вече нямат избор“, се казва по-нататък.

„Трябва да обявим тревога срещу подпалвачите на души и дух, които от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена или Варшава, си играят с огньовете на нашите свободи“, завършва манифестът.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg