POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Европейската федерация на издателите: Намалете ДДС за книгите!

В писмо до Народното събрание издателите подчертават, че това подпомага разпространяването на знание и култура

Намалената ставка на ДДС ще стимулира купуването на книги, казват от Европейската федарация на издателите. Снимка: „Площад Славейков“ - Европейската федерация на издателите: Намалете ДДС за книгите!

Намалената ставка на ДДС ще стимулира купуването на книги, казват от Европейската федарация на издателите. Снимка: „Площад Славейков“

Трайно намалена ставка по ДДС за книгите препоръчва Европейската федерация на издателите, съобщиха от Асоциация „Българска книга“. Федерацията е изпратила официално писмо до Народното събрание, в което се казва:

„Поддържането на възможно най-ниско данъчно облагане на книгите ще допринесе за поддържането на жизнеспособен издателски сектор в България, следователно ще доведе до положителни ефекти в средносрочен и дългосрочен план, допринасяйки за икономическото възстановяване на страната чрез култура, образование и растеж, основан на знанието. Ето защо ние силно приветстваме политическата подкрепа, която получи предложението за приемане на намалена ставка на ДДС върху книгите и силно препоръчваме тази разпоредба да влезе в сила възможно най-скоро“.

Европейската федерация на издателите, в която членува и Асоциация „Българска книга“, представлява 29 национални асоциации на издатели на книги, научни списания и образователни материали от цяла Европа и действа от името на своите членове в дискусии и преговори с европейските институции, особено по отношение на законодателството, регулирането и данъчното облагане.

„Огромно мнозинство от държавите членки на ЕС – 25 от 27 – са се възползвали от тази забележителна разпоредба на европейското законодателство, както много други държави по света начисляват намален или никакъв данък върху продажбите на книги“, пише още в писмото Рикардо Франко Леви, президент на Европейската федерация на издателите, до българските народни представители.

Двадесет и петте държави членки на ЕС, които са приели намален ДДС за книги, прилагат ставки не по-високи от 10%, стигайки до нулева такава (в Ирландия). След това мнозинството от тях използват ставка в размер на 5 или на 6 %, а три от държавите членки прилагат свръхнамалена ставка под 5 % (Италия, Люксембург и Испания).

Обединеното кралство и Норвегия също имат нулев ДДС върху книгите. Намалените или нулеви ставки на ДДС върху книгите имат положителен пряк ефект върху нивата на потреблението им и са ефективен, лесен и ненатрапчив инструмент за насърчаване на читателската аудитория, за разпространение на знания и култура, казват от ЕФИ.

През изминалата седмица Асоциация „Българска книга“ проведе консултация с всички парламентарно представени партии за регламентирането на намаленото ДДС върху книги и учебници като постоянна мярка. Имаше и изслушване в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, където предложението беше прието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС