POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Европейската комисия решава случая с Деяна Данаилова

Министърът на културата очаква обясненията й защо е скрила, че е в конфликт на интереси в избора на Пловдив за Европейска столица на културата

Снимка: Румен Добрев - Европейската комисия решава случая с Деяна Данаилова

Снимка: Румен Добрев

Министерството на културата ще сезира Европейската комисия за случая с Деяна Данаилова, съобщи зам.-министър Боил Банов пред „Площад Славейков“. Данаилова е уличена в конфликт на интереси при провеждане на конкурса Европейска столица на културата 2019. Тя е началник на отдел „Международна дейност“, организирал провеждането на състезанието. А в екипа, организирал кампанията на Пловдив – града-победител, работи дъщеря й Мила Станилова.

В Министерството на културата едва във вторник научили за проблема. Министър Мартин Иванов е поискал писмено обяснение от Деяна Данаилова.

„Първо искаме да я изслушаме, нека й дадем възможност да изложи своята гледна точка, едва тогава ще коментираме случая, – заяви Боил Банов. – В никакъв случай не ни е приятно това, което се е случило. Ние имахме искрено желание процедурата по избор на Европейска столица на културата да мине ясно и прозрачно, да се избегне дори намек за подобна ситуация…“. От думите му стана ясно, че висшето арт ведомство ще действа спрямо препоръките на Европейската комисия.

Банов отказа да съобщи дали биха анулирали вота на журито, избрало Пловдив, за да насрочат ново гласуване.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС