Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Европейски музикален фестивал с почит към Владигеров

Цигулар открива фестивала (Марио Хосен), цигулар и на финала (Неманя Радулович)

120-годишнината на композитора Панчо Владигеров ще бъде почетена с редица събития на Европейския музикален фестивал. - Европейски музикален фестивал с почит към Владигеров

120-годишнината на композитора Панчо Владигеров ще бъде почетена с редица събития на Европейския музикален фестивал.

Рядко изпълнявани творби на Панчо Владигеров ще звучат в зала „България“ на 21 март. Поводът е 120 години от рождението на композитора, а концертът ще постави началото на деветнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ (21 март – 23 юни), който бе представен от организаторите „Кантус фирмус“ на среща с медиите. 

Концерт за цигулка и оркестър № 1 със солист Марио Хосен, „Еврейска поема“ и „Дивертименто“ за оркестър на Владигеров ще чуе публиката на 21 март под диригентството на маестро Георги Димитров. „Еврейска поема“ е емблематична за творчеството на композитора, но „Дивертименто“ се изпълнява рядко пред публика, изтъкна Надя Сотирова, директор на къщата-музей „Панчо Владигеров“.

Фотоизложбата „Панчо Владигеров през музикалния калейдоскоп на ХХ в.“ ще бъде открита малко преди концерта в зала „България“.

На своя патрон Владигеров Националната музикална академия ще посвети камерен концерт на 15 май.

Първата съвместна изява на цигуларката Мила Георгиева и диригента Максим Ешкенази предстои на 31 май в зала „България“ в рамките на фестивала. Двамата са съученици в столичното Музикално училище, но досега не са излизали на една професионална сцена. В концерта „Tango & Campanella“ ще бъдат изпълнени творби на Паганини, Пиацола, Морис Равел и Карлос Гардел.

Усилията на фестивала са насочени и към възпитанието на младата публика, която се очаква на 12 април на концерта „40 години детски хор „Пим-пам“ в зала „България“, с участието на актьора Георги Мамалев и мима Александър Илиев. Под диригентството на Григор Паликаров ще бъдат изпълнени едни от най-популярните песни на композитора Борис Карадимчев, създател и дългогодишен ръководител на хора.

Седмица по-късно, на 19 април, предстои концерта за деца „Музикално пътешествие“ по текст и музика на Добри Палиев. Събитието в зала „България“ цели да запознае най-малките зрители с основните ударни инструменти и тяхното звучене.

За деца е и спектакълът „Европа танцува“ на 22 май под купола на Ларгото. На сцената ще излязат възпитаници от Детския фолклорен ансамбъл „Здравец“, от ансамбъл „Средец“ и още фолклорни и балетни състави, школи по хип-хоп и стрийт танци.

Ефектен ще бъде и финалният концерт на „Европейския музикален фестивал“ – „Огнени струни“, със солист сръбският цигулар Неманя Радулович, когото публиката ще има шанс да чуе на 23 юни в зала 1 на НДК. В програмата са обичани от публиката произведения – „Годишните времена“ на Вивалди, „Руски танц“ на Чайковски, „Шехерезада“ на Римски-Корсаков, „Танц със саби“ на Хачатурян, както и сръбски фолклор.

Паралелно с „Европейския музикален фестивал“ Панчо Владигеров ще бъде почетен с концерти и извън България – в Берлин и Виена, организирани от внука му, носещ неговото име.

„Искам да благодаря за всичко, което се прави за моя, за нашия дядо. Миналата година бях много пъти в България, разговарях и с Найден Тодоров, и с Пламен Карталов, мои близки направиха бюстове и барелефи на дядо ми – коментира Панчо Владигеров-внук, който присъства на срещата с медиите. – Щастлив съм, че този път има пет или шест пъти повече мероприятия, отколкото преди десет години, това означава, че през тези десет години има развитие не само в културата у нас, но и в институциите.“

Финалът на събитията за 120-годишнината на Панчо Владигеров ще постави международен конкурс за композиция на тема „Владигеров“ през декември, подробностите за който тепърва ще бъдат оповестени.

Внукът на композитора използва повода да съобщи, че бюстът на дядо му в Борисовата градина, откраднат преди години, ще бъде възстановен в оригиналния си вид, както е първоначално замислен от автора Тодор Първанов. Ако всички върви по план, датата на откриването ще бъде на 22 април.

„Колкото повече бюстове, толкова по-добре – ако ги крадат, ние ще правим нови“, подчерта с усмивка Владигеров-внук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах