Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Европейски музикален фестивал“ тръгна с обиколка на планетите

Брус Дикинсън с втора дата за концерт у нас

Маестро Майкъл Прат, диригент на Симфоничния оркестър на Принстънския университет. Снимка: Василка Балевска/Кантус Фирмус - „Европейски музикален фестивал“ тръгна с обиколка на планетите

Маестро Майкъл Прат, диригент на Симфоничния оркестър на Принстънския университет. Снимка: Василка Балевска/Кантус Фирмус

С първи концерт на оркестъра на Принстънския университет у нас бе открито 23-ото издание на „Европейския музикален фестивал“. Американските музиканти дадоха начало на музикалния форум с известната сюита „Планетите“ на Густав Холст – музикални образи на римските богове Марс, Венера, Меркурий, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, на които са кръстени планетите в Слънчевата система. Същата вечер музикантите си партнираха с Младежката хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“.

Тази година „Европейски музикален фестивал“ ще се проведе в пролетно и есенно издание и ще включи общо 15 събития с основен фокус класическата музика. Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор, рок музика.

Едно от най-очакваните събития на фестивала е „Концерт за група и оркестър на Джон Лорд“ с музиката на „Дийп Пърпъл“. На 18 и 19 март на сцената на Зала 1 на НДК излизат Брус Дикинсън, Джон О’Хара, Таня О’Калахан, Кайтнер Зи Дока и Бернхард Велц заедно с българските музиканти от оркестър „Кантус фирмус“ под диригентството на Пол Ман. Събитието, гостуващо в програмата на фестивала, отбелязва приноса на Лорд като оркестров и рок композитор, известен с новаторската си работа в съчетаването на рок с класически и барокови форми и съосновател на „Дийп Пърпъл“.

Следващото събитие от програмата е насрочено на 4 април, когато фестивалът отбелязва с тържествен концерт 90-годишнината от рождението на диригента и педагог акад. Емил Янев. Събитието „Поклон, маестро!“ в Зала „България“ е с участието на цигуларката Мила Георгиева и Младежката филхармония към НМУ „Любомир Пипков“.

Меломаните се отдават на „Завръщане към корените“ на 18 април с концерт с програма, посветена на богатството на българските фолклорни традиции. Събитието е с участието на студенти от класовете по фолклорно пеене, фолклорни инструменти и фолклорни ансамбли в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“.

Също през април предстои среща с испанския ансамбъл „Сантяго Лара квартет“, чиято програма съчетава фламенко с джаз. Лара е „като тореадор, изправен пред бикове на арената“, казва испанската преса за музиканта, ученик на известния Маноло Санлукар. Лара и музикантите от неговия квартет търсят нови територии за фламенкото в своя авторски албум „Фламенко трибют на Пат Матини“, който ще бъде представен у нас. Той включва оригинални фламенко аранжименти на пиеси от прочутия джаз китарист Пат Матини. Танцьорката Мерседес Руис, една от звездите в този жанр, ще даде визуално изражение на музиката.

На 15 май е ред на тангото, когато пред публиката в Зала „България“ ще излезе първият български танго оркестър „Orquesta Típica Libertango“ с неговия създател и ръководител 25-годишния Стоян Караиванов (бандонеон). Специални гости са французина Лисандре Доносо (бандонеон) и солистите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, които ще представят специално създадена хореография на Светлин Ивелинов.

В края на май италианският ансамбъл „Paese Mio Bellо“ ще представи неаполитански песни от 40-те и 50-те години на миналия век, част от националната музикална традиция на Италия, редом с авторски композиции. Концертът им е на 31 май на сцената на Централния военен клуб.

След това унгарският ансамбъл „Szeged Trombone Ensemble“, съставен от 12 тромбонисти, ще представи програмата „От предкласиката до джаза“, съставена от транскрипции на класически образци и композиции, написани специално за ансамбъла. Техният концерт е на 15 юни в аулата на СУ. Предвидена е и творческа среща на музикантите от състава с техни български колеги и студенти от НМА.

Част от програмата на фестивала тази пролет е също и музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ на представителни младежки и детски състави от столицата. В края на октомври предстои събитието за деца „Петя и вълкът“, което ще се реализира със съдействието на Националния музикален театър.

Есенно издание

Наесен предстои близка среща с далечна галактика – през септември оркестърът на „Кантус Фирмус“ планира световна премиера на „Галактически концерт“ за пиано и оркестър, първата крупна концертна творба на Георги Черкин, написана специално за тазгодишното издание на фестивала.

В началото на октомври Людмил Ангелов ще изпълни соловия рецитал „Фантазии и сонати“. В програмата са творби от Моцарт и Бетовен. В края на месеца във Военния клуб камерен рецитал ще изнесат Мила Георгиева и Георги Черкин. След проектите им „Кино и класика“ от предишни издания на фестивала, сега ще звучат техни интерпретации на творби от Сарасате, Паганини, Дебюси, Равел и цигулковата соната на Цезар Франк.

Цялата програма на „Европейски музикален фестивал“ е поместена в сайта на „Кантус фирмус“.

23-ото издание на „Европейски музикален фестивал“ се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. и Министерството на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90