Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Евровизия по български

Отвратена и разочарована съм от гнусните схеми, по които се избира участникът ни на конкурса, пише Рут Колева

Дали има смисъл изобщо да се надяваме да се повтори невероятният успех на България от Евровизия 2016 – постигнат от Поли Генова? Снимка: ЕПА/БГНЕС - Евровизия по български

Дали има смисъл изобщо да се надяваме да се повтори невероятният успех на България от Евровизия 2016 – постигнат от Поли Генова? Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще бере ли отново България срам покрай (не)участието си на „Евровизия“? С някои изключения (като успехите на Поли Генова и Елица и Стоян например), появата на страната ни на песенния конкурс често е била съпровождана със скандали и междуособици, най-вече при избора на представителя ни. А сега, в навечерието на издание 2017, България още няма участник, провеждат се уж независими онлайн допитвания, а според певицата Рут Колева се готви и сериозно опорочаване на конкурса.

В свой публичен статус във Фейсбук (бел. ред. – пълният му текст можете да видите най-долу в материала), изпълнен с „искрено отвращение и тотално разочарование“, тя обяснява, че е имала първоначални планове да се кандидатира за участие, но след като получила информация, че „бащата на Гери-Никол е предложил голяма сума пари, за да се яви именно тя на конкурса“, моментално се е отказала. Но тогава замълчала пред сблъсъка с „такава помия“.

Официалната страна

Няколко дни преди Коледа от Българската национална телевизия обявиха, че търсят партньор за участието на страната в „Евровизия“ 2017. В срок до 20 януари продуцентски компании или професионални екипи с цялостна концепция за участието можеха да изпращат предложенията си до обществената медия – съдържащи „песен, изпълнител и стратегия за сценичното представяне на песента, както и свързаните с това разходи, които продуцентската компания или екип е готов/а да поеме“.

„Всички постъпили предложения ще бъдат обсъдени от специално назначена комисия, чийто състав БНТ допълнително ще оповести“, четем на официалния сайт на БНТ.

Към днешна дата съставът на комисията не е публично известен. Но според Рут Колева това съвсем не е случайно.

Саня Армутлиева като сив кардинал?

Певицата твърди, че гласуването в журито, по нейна информация, не само не е било тайно, но и е било манипулирано от Саня Армутлиева, което е довело до избора на Кристиян Костов за представител на България на конкурса – с двойно повече гласове от втория в класирането.

„Желаем му успех – пише Колева. – Проблемът в момента бил, че Саня ламптяла за пари, та с БНТ още нямали договор. Скандално.“

До момента от БНТ няма официална информация за решенията на въпросната комисия, нито за това дали има избран български участник.

Според Рут Колева забавянето било именно заради неясната ситуация с Кристиян Костов. Ако се окажело, че не той ще замине за конкурса в Киев, то това щяло да бъде „Гери-Никол с „Яката дупара“ (бел. ред. – истинското име на песента е „Готина и луда“, но парчето се прочу най-вече с рефрена от припева „яката дупара/кой ще я бара“). Колева обяснява, че изборът щял да бъде направен „на база много съмнителни гласове от разни международни „блогъри“, за които се твърди, че им е платено. Много представително“.

Навярно Колева визира онлайн допитване в Eurovision-bg.com – независим български сайт за „Евровизия“. Там в началото на декември стартира анкета за това кого да изпратим на финалите на конкурса. Според резултатите, изнесени в самия край на календарната 2016-а, са подадени близо 200 хиляди гласа от 78 страни, а краен победител е Гери-Никол с 44 983 гласа.

Самата Рут Колева, с песента си Oceans, също е била сред възможностите в анкетата. В крайното класиране тя е поставена на 15-о място, с 910 гласа. Освен популярни поп-изпълнители (като Михаела Филева, Жана Бергендорф, Тита, Графа, Прея и др.), както и алтернативните JEREMY?, сред 19-те възможности е имало и няколко представители на поп-фолк жанра.

В статуса си Колева се възмущава и как от БНТ са допуснали подобна информация да изтече и да стигне до хора като нея, „които нямат нищо общо с този конкурс“.

„Браво, Евровизия. Честито, България. И нека Рут Колева пак го отнесе за гнусните схеми на другите. Един човек днес ми каза, че ако напиша тази информация, ще се превърна в Едуард Сноудън на българската музика. Ето, видя ли? #безстрах от мръсната ви мафия“, завършва певицата.

Отговорите скоро? Дано

„Евровизия“ 2017 ще се проведе в Киев от 9 до 13 май. България, разбира се, не е единствената страна, която все още не е посочила свой представител. В календара на официалната страница на конкурса обаче са изредени датите на националните финали на държавите-участнички, които все още предстоят. Последният от тях е на 11 март – този на Литва. А кога ще стане ясен нашият представител? Никой все още не може да каже категорично.

Eдно нещо обаче разбираме от отговор на БНТ към потребител в българската Фейсбук страница на „Евровизия“ (от 10 февруари):

„Колкото до спекулациите – скоро ще се разбере всичко, но искаме да Ви уверим, че от всички провали сме извлекли един извод. Въпросът не е толкова кого, а какво. Именно затова и миналата година, и тази година наблягаме върху този въпрос и изграждането на връзка между изпълнител, песен и послание“.


Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90