Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Евровизия забрани знамето на Палестина

Лидери от автономията поискаха извинение за „тежката и неприемлива грешка“ – флагът им редом до този на Ислямска държава

В рамките на телевизионните излъчвания на Евровизия, в залата често се развяват знамена, с които зрителите подкрепят своите представители.  - Евровизия забрани знамето на Палестина

В рамките на телевизионните излъчвания на Евровизия, в залата често се развяват знамена, с които зрителите подкрепят своите представители.

Палестински лидери укориха музикалния конкурс „Евровизия“ заради решението на организаторите да поставят знамето на автономията сред онези, които ще са забранени на международното събитие по-късно този месец, пише „Евронюз“. В рамките на телевизионните излъчвания на церемониите, в залата често се развяват знамена, с които зрителите подкрепят своите представители.

Не е рядкост обаче да се появяват и флагове, които нямат нищо общо с някой участник – в повечето случаи те целят да отправят политическо послание. Не и тази година, решили са организаторите. Списъкът с непозволени знамона бе публикуван миналата седмица, като в него освен палестинското, попадат и знамената на Северен Кипър, Косово, Крим, на Ислямска държава, както и дори на Уелс и Шотландия.

Главният палестински преговарящ Саеб Ерекат призова настойчиво ръководството на „Евровизия“ да премисли решението си и да се извини на 11-те милиона палестинци за тази тежка и неприемлива грешка. Той напомни още, че 138 държави, включително повечето в Европа, са признали легитимността на Палестина.

В свое изявление, от конкурса поискаха извинение за каквато и да е причинена обида, но настояха, че примерите в забранителния списък не са насочени срещу определени територии. От становището обаче не се разбра дали палестинският флаг ще остане непозволен.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Автономията не участва в годишния музикален конкурс. Тази година той ще се проведе в Стокхолм на 14 май.

Някои от забранените знамена (от горе вляво): Баска автономна област, Крим, Донецка народна република, Косово, Нагорни Карабах, Северен Кипър, Палестинска автономия, Шотландия, Приднестровие:

flags

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах