Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Евтаназираха дружелюбния морж Фрея заради туристите

Властите в Норвегия няколко пъти предупредиха да не се злоупотребява със слънчевите бани на Фрея на лодки край брега

Фрея в опит да се покачи на малка рибарска лодка по норвежкото крайбрежие. Няколко пъти подобни плавателни средства, несъвместими с телосложението ѝ, ставаха жертва на ентусиазма ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Евтаназираха дружелюбния морж Фрея заради туристите

Фрея в опит да се покачи на малка рибарска лодка по норвежкото крайбрежие. Няколко пъти подобни плавателни средства, несъвместими с телосложението ѝ, ставаха жертва на ентусиазма ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Моржът Фрея, превърнала се в една от атракциите в норвежкия залив Ослофиорд, бе умъртвена след като властите няколко пъти предупредиха местните жители и туристите да не се доближават до животното. Фрея е позната от години в скандинавските държави и това лято бе сред редовните посетители на бреговете на Норвегия за традиционните си слънчеви бани. 600-килограмовият морж предпочиташе бордовете на лодки и яхти, понякога дори потапяйки плавателните средства, отбелязва Би Би Си.

Фрея се превърна в любимка на хората в залива, когато бе забелязана за пръв път в средата на юли, и дори предизвика вълна от туристи, дошли специално, за да я видят полегнала под слънчевите лъчи. Кръстена е на скандинавската богиня на любовта и красотата. Интересът към нея нарасна толкова много, че местните власти няколко пъти предупредиха посетителите на Ослофиорд да спазват дистанция и да уважат дивата ѝ същност. В един от случаите част от плажа трябваше да бъде отцепен от полиция, след като моржът преследва жена край водата.

Фрея в опасна близост до тълпа почитатели. Снимка: Министерство на рибарството и крайбрежните въпроси

Миналата седмица Министерството на рибарството и крайбрежните въпроси публикува снимка на голяма група хора, включително и деца, струпани само на една ръка разстояние от Фрея. Решението животното да бъде приспано е взето вследствие на нестихващия интерес към нея и „след цялостна оценка на продължаващата заплаха за безопасността на хората“, казват от ведомството.

„След наблюдения на място през изминалата седмица стана ясно, че обществеността е пренебрегнала текущата препоръка за спазване на дистанция от моржа – уточняват от министерството. – Заключението ни бе, че възможността за потенциална атака е висока. Внимателно разгледахме случая, но не можем да гарантираме благополучието на животното с наличните ни средства.“

Евтаназията е извършена „по хуманен начин“, уверяват властите и тялото е било отнесено във ветеринарна клиника за изследвания.

Моржовете, защитен вид, обитават по-северните води към полюса и обикновено не нападат хора, но са били регистрирани единични случаи. Фрея вече е била забелязвана край бреговете на Нидерландия, Дания, Великобритания и Швеция.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90