POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Приспаха малко диво бизонче, докоснато от човек

Тялото му е било оставено на територията на националния парк „Йелоустоун” в САЩ за храна на други диви животни

Бизончето се е отделило от майка си, когато стадото е прекосявало река в североизточната част на националния парк. Снимка: Clément Bucco-Lechat/Уикипедия, CC BY-SA 3.0 - Приспаха малко диво бизонче, докоснато от човек

Бизончето се е отделило от майка си, когато стадото е прекосявало река в североизточната част на националния парк. Снимка: Clément Bucco-Lechat/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

Малко бизонче, отхвърлено от стадото си заради контакт с човек, бе евтаназирано от надзирателите в националния парк „Йелоустоун“ в САЩ, пише „Асошиейтед прес“. Решението е взето, за да се облекчи неизбежният край на животното, неприемано вече от своите и поради това застрашено от естествена смърт, точно както се случват процесите в природата.

Бизончето се е отделило от майка си, когато стадото е прекосявало река в североизточната част на националния парк. Човек, чиято самоличност не е установена, му е помогнал да излезе от реката и то е излязло на шосето. Парковите рейнджъри многократно са се опитали да върнат бизончето в стадото, но безуспешно. След известно време малкото е започнало да следва коли и хора на пътя. След евтаназията тялото на малкото бизонче е било оставено на територията на парка, за да има полза от него за останалите животни, които се хранят с останки.

Това не е първият подобен случай в „Йелоустоун“. През 2016 г. мъж и неговият син са прибрали малко бизонче в джипа си с надежда да го върнат в стадото му, но са претърпели неуспех. Глобата за намесата е била в размер на 735 щатски долара.

В националния парк „Йелоустоун” има и много случаи на хора, намушкани от бизони, защото са се доближили твърде близо до тях. Според правилата минималната дистанция от бизоните, лосовете и елените в парка е 23 метра, а от вълците и мечките – 91 метра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg