POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Език свещен празнуват в Хамбург

Българи, живеещи в немския град, организират Фестивал на буквите за 24 май

Поздравление за 24 май от българско дете в Хамбург - Език свещен празнуват в Хамбург

Поздравление за 24 май от българско дете в Хамбург

Българи в Хамбург организират „Фестивал на буквите“. В чест на 24 май група „Заедно“, създадена от петнайсетина ентусиасти, живеещи в немския град, е подготвила специален маршрут из центъра на Хамбург – oт българското училище до българската църква в града.

Преминаващите по маршрута между 14 и 18 ч. германско време ще открият на ключови места доброволци, обозначени с букви от българската азбука, които ще имат и стикери с QR-кодове. При сканиране на кода на съответната буква в сайта zaedno.hamburg ще се отворят виртуални поздравления за празника, приготвени от българи в Хамбург.

„Независимо дали си ученик, музикант, артист, литератор, или просто четеш и общуваш с удоволствие на български, а може би дори българският да не ти е майчин език, бъди с нас!“, гласи посланието на група „Заедно“.

Това е първото подобно събитие, организирано от българската диаспора в Хамбург. В подготовката на празника е взел участие и представителният консул на България в Хамбург Герд Винанд-Имайер, който е направил специално видеообръщение на български език.

След края на „ходенето по буквите“ ще бъде отворен специален ютюб канал, в който ще бъдат показани всички видеопоздравления. Най-активни в тяхното сътворяване са били децата от Българското училище, отбелязва Роси Бехова от група „Заедно“. Те рецитират стихчета, пеят, танцуват и са нарисували всички букви за доброволците по маршрута. Деца от българското училище ще играят и ролята на репортери, които ще интервюират всички, включили се в разходката по пътя на българската азбука.

Част от буквите, нарисувани от българчета в Хамбург:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90