Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фактура за щастие

В новия си роман Юнас Карлсон смесва абсурд, сюрреализъм и съвременен хумор

Нищо в живота не е безплатно. Дори щастието…  - Фактура за щастие

Нищо в живота не е безплатно. Дори щастието…

Как бихте се почувствали, ако водите обикновен, дори невзрачен живот, и един ден получите фактура за изплащане на 5 700 000 шведски крони… заради житейското си щастие. Защото това се случва на героя в романа „Фактурата“ на Юнас Карлсон. Как би могъл мъж без грандиозни мечти и амбиции, който се задоволява с толкова малко, да плати такава огромна сума за житейските си радости? Със сигурност трябва да е станала грешка…

FakturataГероят на Карлсон живее скромно, има само един приятел, родителите му са починали, а ежедневието му включва пица и гледане на телевизия в малък апартамент под наем. Единственото му удоволствие са филмите и музиката, а понякога – кофичка сладолед.

Но, оказва се, нищо в живота не е безплатно. Дори щастието… Така и героят се свързва с фирмата, която му е изпратила фактурата, и е въвлечен неволно в безкрайна поредица от продължителни телефонни разговори.

Сблъсква се с eдин абсурден свят, който смята начина му на живот за несправедливо лесен и парадоксално го тласка да доказва, че всъщност не е толкова щастлив…

Америка за България

Безумната съдба на кафкианските герои, наблюдението на личното щастие свише от Оруел и съвременен свеж хумор се събират във „Фактурата“. А тя буди въпроса кога сме щастливи… и как всъщност се измерва щастието.

„Фактурата“ на Юнас Карлсон излиза на 3 декември на български език. Романът е втората книга от новата серия на издателство „Ера“ „Северно сияние”, която запознава читателите с водещи представители на съвременната скандинавска литература, все по-популярна и на световната сцена.

Bookshop 728×90