Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фактура за щастие

В новия си роман Юнас Карлсон смесва абсурд, сюрреализъм и съвременен хумор

Нищо в живота не е безплатно. Дори щастието…  - Фактура за щастие

Нищо в живота не е безплатно. Дори щастието…

Как бихте се почувствали, ако водите обикновен, дори невзрачен живот, и един ден получите фактура за изплащане на 5 700 000 шведски крони… заради житейското си щастие. Защото това се случва на героя в романа „Фактурата“ на Юнас Карлсон. Как би могъл мъж без грандиозни мечти и амбиции, който се задоволява с толкова малко, да плати такава огромна сума за житейските си радости? Със сигурност трябва да е станала грешка…

FakturataГероят на Карлсон живее скромно, има само един приятел, родителите му са починали, а ежедневието му включва пица и гледане на телевизия в малък апартамент под наем. Единственото му удоволствие са филмите и музиката, а понякога – кофичка сладолед.

Но, оказва се, нищо в живота не е безплатно. Дори щастието… Така и героят се свързва с фирмата, която му е изпратила фактурата, и е въвлечен неволно в безкрайна поредица от продължителни телефонни разговори.

Сблъсква се с eдин абсурден свят, който смята начина му на живот за несправедливо лесен и парадоксално го тласка да доказва, че всъщност не е толкова щастлив…

Безумната съдба на кафкианските герои, наблюдението на личното щастие свише от Оруел и съвременен свеж хумор се събират във „Фактурата“. А тя буди въпроса кога сме щастливи… и как всъщност се измерва щастието.

„Фактурата“ на Юнас Карлсон излиза на 3 декември на български език. Романът е втората книга от новата серия на издателство „Ера“ „Северно сияние”, която запознава читателите с водещи представители на съвременната скандинавска литература, все по-популярна и на световната сцена.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах