Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фалшификат или оригинал на Пикасо виси в дома на новия филипински президент?

Подозрения дали семейството не е купило картината с пари, незаконно придобити от държавния бюджет

Имелда Маркос с картината, приписвана на Пикасо, която предизвика широк дебат. Снимка: Стопкадър от видео - Фалшификат или оригинал на Пикасо виси в дома на новия филипински президент?

Имелда Маркос с картината, приписвана на Пикасо, която предизвика широк дебат. Снимка: Стопкадър от видео

Картина в дома на майката на новия филипински президент предизвика съмнения, че е отдавна изгубен оригинал на Пикасо. Фердинанд „Бонгбонг“ Маркос-младши, син на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос, е новият държавен глава на азиатската държава, избран миналата седмица – 40 години след преврата срещу баща му, завършил със среднощното бягство на Маркос и семейството му в Хавай.

Маркос-син представи няколко кадъра и видеа след обявената победа – и в един от клиповете той посещава дома на майка си Имелда Маркос в стая, отрупана със златни предмети и картини. Едно конкретно произведение обаче предизвика вниманието на коментаторите – „Femme Couchée VI“ (Полегнала жена VI) на Пикасо, оригинал или реплика на смятаната за отдавна изгубена картина.

Няма доказателства дали работата е автентична, но дори без потвърждение стотици филипинци изразиха загриженост, че със сина на диктатора страната ще се завърне към практиките при управлението на баща му. Неговите мандати са белязани от корупция, насилие и безогледно разточителство на управляващото семейство при крайна бедност за мнозинството от сънародниците им – смята се, че семейството е успяло да отмъкне около 10 млрд. долара от държавния бюджет, разпределени в няколко офшорни сметки и недвижимо имущество, пише „Гардиън“. Маркос-баща управлява 20 години и след манипулиран референдум въвежда военно положение, което разширява правомощията му. Властта му се характеризира още с грубо показване на човешките права, включително арести и поръчкови убийства на политическите му опоненти. Съпругата му става известна с огромната си колекция от обувки, символ на алчността на управляващото семейство, изтъква изданието.

След мирния преврат от февруари 1986 г. наследниците на фамилията Маркос всячески се стремят да възстановят репутацията на семейното име, включително и чрез средствата на пропагандата – една от причините, с която анализаторите обосновават победата на Маркос-син. Дни след избирането си той се обърна към филипинците и им припомни старата максима да го съдят по делата му, не по предшествениците.

След падането на Фердинанд Маркос около 5 млрд. долара са били върнати в държавния бюджет, 2,4 млрд. все още са обект на съдебни спорове, за останалата сума няма информация, отбелязва „Гардиън“. Картината на Пикасо е сред произведенията, които трябва да бъдат иззети от държавата според разпореждане от 2014 г., но според различни твърдения, включително в сайта „Rappler“ на нобеловата носителка за мир Мария Реса, това не се е случило досега, тъй като творбата е фалшификат.

„Полегнала жена VI“ е била придобита по време на мандата на Маркос-баща заедно с още над 200 ценни произведения, пише „Арт Нюзпейпър“. Андрес Батиста обаче, бивш председател на комисията, сформирана да разследва корупционните практики на Маркос след падането му от власт, твърди, че семейството притежава и оригинала, а изложената в къщата на Имелда картина умишлено е фалшификат. Не са много оригиналите в колекцията на семейство Маркос, въпреки че в нея са инвестирани милиони, твърди и „Ню Йорк Таймс“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90