Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фалшификатор обяви, че е автор на картина на Леонардо

През 2007 г. творбата е закупена на търг за 107 милиона паунда

Портретът на млада жена със сплетена опашка по-рано бе определен от водещи експерти за творба на Леонардо Да Винчи. - Фалшификатор обяви, че е автор на картина на Леонардо

Портретът на млада жена със сплетена опашка по-рано бе определен от водещи експерти за творба на Леонардо Да Винчи.

Прочут британски фалшификатор обяви, че е създател на картина на стойност 100 милиона паунда, приписвана досега на Леонардо да Винчи. Според Шон Грийнхол, арестуван през 2006 г. за други успешни фалшификати – за модел на „Портрет на млада годеница“, известен и като „Ла бела принчипеса“, е използвано момиче от местен супермаркет.

Портретът на млада жена със сплетена опашка по-рано бе определен от водещи експерти по Леонардо за негова творба. Смяташе се, че изображението е на съпругата на един от покровителите на художника и е рисуван през 90-те години на XV век. Но сега Грийнхол, който през 2006 г. разтърси с разкритията си някои от най-големите арт институти в света, твърди, че е създал 500-годишния шедьовър… през 1978 г., използвайки стар административен документ и дърво от викторианско училищно бюро, предава британският „Индипендънт“.

Profile_of_a_Young_Fiancee_-_da_Vinci

Самоукият творец, фалшифицирал от египетски антики до работи на Лорънс Лоури, наскоро публикува мемоарна книга, в която описва как е основал портрета на Годеницата върху образа на Сали – продавачка в супермаркет в родния му Болтън.

„Въпреки скромната си позиция, тя е малка мръсница с огромно его“, пише за нея фалшификаторът.

Експерти обаче поставят под съмнение думите на фалшификатора. Този уикенд френска лаборатория представи доказателства, че картината е най-малко на 250 години.

През 1998 г. „Портрет на млада годеница“ бе продаден на търг, представен като германска творба от XIX век. По-късно обаче редица специалисти лансираха тезата, че става дума за платно на Леонардо. Един от тях бе Мартин Кемп, който през 2010 г. публикува труда си „Ла бела принчипеса. Портрет в профил на миланската дама – историята на новия шедьовър на Леонардо Да Винчи“.

Актуалният собственик на картината, анонимен частен колекционер, я купи през 2007 г. за 107 милиона паунда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС