Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

(Фалшива) Слава в Инстаграм

Документален филм на HBO показва социален експеримент как се създават инфлуенсъри, които продават фантазии на милиони последователи онлайн (видео)

В документалния филм „Фалшива слава“ новоизлюпени онлайн знаменитости откриват както позитивите, така и негативите на този невероятен, пристрастяващ начин на живот. Снимка: НВО - (Фалшива) Слава в Инстаграм

В документалния филм „Фалшива слава“ новоизлюпени онлайн знаменитости откриват както позитивите, така и негативите на този невероятен, пристрастяващ начин на живот. Снимка: НВО

Докато голяма част от света пореден месец е в локдаун, а някои индустрии са изправени на ръба на оцеляването, един бизнес продължава да се развива и дори процъфтява. Вече почти година инфлуенсърите споделят ежедневието си с голям антураж последователи, занимават ги с това какво ядат, как поддържат форма, къде пътуват (ако е разрешено) и дори успяват да ги убедят, че е жизненоважно да отскочат до Дубай… 

Влиянето на инфлуенсърите е темата на новия документален филм на НВО „Фалшива слава“. Продукцията, която тръгна в НВО Go на 3 февруари, представлява социален експеримент с цел да разобличи каква се крие зад бляскавата популярност на Инстаграм звездите.

Темата е повече от актуална – преди дни заради снимки и видеа от Дубай пламна скандал във Великобритания. Британска блогърка с едва 11 хил. последователи в Инстаграм бе поканена в сутрешно шоу, за да обясни защо е летяла до Дубай по време на строги ограничения при международните пътувания. По думите ѝ било „жизненоважно“ да заснеме ново видео от града в Обединените арабски емирства, за да подобри психическото здраве на армията си от почитатели и да ги ободри в тези тежки времена. Други британски интернет звезди бяха разобличени, че споделят в страниците си старо съдържание, докато междувременно се пекат на слънчеви плажове в чужбина.

Далеч от това да подкопават морала, нашите пръснати по света инфлуенсъри обединяват нацията. С производството на толкова малко телевизионно съдържание, този нов жанр е благодат – пише Марина Хайд, колумнист в „Гардиън“ относно възмущенията на някои потребители, че ограниченията явно не важат за инфлуенсърите. – А за всички критици, които ще отбележат, че момичето има само 11 хил. последователи, бих отговорила, че Исус е имал едва 12 – а вижте в какво е превърнал бранда си.“

„Фалшива слава“, проект на журналиста и режисьор Ник Билтън, проследява индустрията и влиянието на социалните мрежи чрез иновативен социален експеримент. Действието във филма започва с кастинга на трима души от Лос Анджелис, които имат сравнително малко последователи в социалните си профили. Експериментът цели да ги  превърне в известни влиятелни лица, а методът за това е купуване на фалшиви последователи и армия от ботове, които да симулират „ангажираност“ на последователите в профилите им. Зрителят става съучастник и свидетел как новоизградените „инфлуенсъри“ откриват както позитивите, така и негативите на този невероятен, пристрастяващ начин на живот.

След кастинг са избрани трима – актрисата Доминик, модният дизайнер Крис и специалистът по недвижими имоти Уайли. Тримата започват да споделят онлайн своите преживявания, докато фалшивите им последователи растат с хиляди всеки ден. Всяка от техните истории осветява ефимерния свят на онлайн влиянието и реалностите на начин на живот, основан до голяма степен до продажбата на фантазии.

Основният въпрос, който Билтън задава във филма гласи: „Какво са славата и влиянието в дигиталната ера?“. От няколко години знаменитости са хора, които всеки разпознава, но чиято професия никой не може да определи. Дали наистина са известни, или има нещо гнило зад техния успех?

Не отнема много време за отговор. Броят на последователите на триото се увеличава и след поредица от фалшиви продуктови фотосесии, различни марки започват да ги търсят за реклама. Това задвижва процес, който не може да бъде спрян. Новите инфлуенсъри се обръщат към компании, които им предлагат безплатни стоки, а на най-успешните от новоизлюпените знаменитости се плаща за реклама в профила им. Звездите може да са фалшиви, но финансовите стимули са съвсем реални.

Документалният филм на НВО показва колко податлива на манипулация е тази култура и как финансовите стимули я задвижват“, пише Брайън Лаури от Си Ен Ен.

„Филмът те увлича с историята си, но успях да се убедя докрай в истинността на „Фалшива слава“ – коментира Дан Фийнбърг в „Холивуд Рипортър“. – Но аз имам 200 последователи в Инстаграм, какво ли разбирам?“

За да допълнят пейзажа на социалните медии, към Билтън се присъединяват Тейлър Лоренц, репортер в ресор технологии на „Ню Йорк Таймс“, Лиз Есуейн – жената зад популярния профил @newyorkcity (1,6 млн. последователи), Сара Фрийър, технологичният репортер на „Блумбърг“, Жюстин Бейтман, автор на „Слава: Отвличането на реалността“ (Fame: The Hijacking of Reality) и други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС