Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фандъкова: Долчинката на „Кристал“ ще сe запази

Край последните ремонти в центъра на София всички подозираме най-лошото

„В момента се отнема горния почвен слой, който е с намалени качества и се заменя с нов хумусен слой, който ще бъде затревен“, обяснява кметът Йорданка Фандъкова. Снимка: Столична община - Фандъкова: Долчинката на „Кристал“ ще сe запази

„В момента се отнема горния почвен слой, който е с намалени качества и се заменя с нов хумусен слой, който ще бъде затревен“, обяснява кметът Йорданка Фандъкова. Снимка: Столична община

Долчинката в столичната градинка „Кристал“ ще бъде запазена, обещава кметът Йорданка Фандъкова в пост, поместен във Фейсбук. Съобщението ѝ идва в отговор на подозренията, изразени в „Площад Славейков“, че покрай ремонта вдлъбнатината ще бъде изравнена – тъй като в момента тревата в нея е изорана и камиони изсипват големи купчини с пръст.

„Градината „Кристал“ е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния характерен облик, който се запазва и с проекта за реновиране – пише кметът Фандъкова. – В момента се отнема горния почвен слой, който е с намалени качества и се заменя с нов хумусен слой, който ще бъде затревен.“

Йорданка Фандъкова разказва накратко и интересната история на рова:

„През 1914 г. на мястото е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Заради войните строежът не е реализиран и през 1927 г. денивелацията е оформена като част от парковото пространство на градината срещу Военния клуб“.

Ровът на „Кристал“ в началото на XX век

Кметът информира още, че с ремонта в градинката „Кристал“ ще бъдат засадени 52 нови дървета – чинар, липа, кедър и смърч. Но не коментира останалите проблеми около ремонта, посочени в текста на „Площад Славейков“.

Хубаво би било софиянци предварително да бъдат ясно и достъпно информирани за основните детайли около ремонтите – защото след последните реновации всички подозират най-лошото. Представените на публичните дискусии планове са понятни предимно за специалисти. Друго би било в същата градинка, която в момента е скрита зад висока ограда, да беше показано какво ще се прави в нея, преди да я разтурят – с визуализации, които действително ще бъдат изпълнени. Двете илюстрации, поставени на оградата около „Кристал“, не са онова, което в момента се майстори. Оказа се, че дори работниците на обекта не са наясно с това – запитани от журналист на „Площад Славейков“ каква е целта на купчините пръст във вдлъбнатината на градинката, нито един нямаше представа.

Дано красивото дърво с изящния протегнал се клон оцелее след ремонта – на „Славейков“ много от събратята му не доживяха новия вид на площада.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90