Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фандъкова: Хотел „България“ да остане в автентичния си вид

В Института за паметниците на културата е постъпило искане за промяна на комплекса

Комплекс „България“, който включва и концертната зала „България“, е построен по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван  Данчов през 1934-1837 г. Снимки: Емил Георгиев - Фандъкова: Хотел „България“ да остане в автентичния си вид

Комплекс „България“, който включва и концертната зала „България“, е построен по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов през 1934-1837 г. Снимки: Емил Георгиев

Ще бъде ли нарушен автентичният вид на една от знаковите сгради в столицата – хотел „България“? В момента паметникът на културата е в ремонт, става ясно от съобщение на входа на бившата книжарница „Хеликон“, която бе в помещение на комплекса. В Националния институт за паметниците на културата е постъпило искане за преустройство на хотела, научихме от Министерство на културата, където „Площад Славейков“ изпрати сигнала на Фейсбук-групата „Български архитектурен модернизъм“.

Според създателите на групата – изкуствоведа Васил Макаринов и журналиста Теодор Караколев – емблематичната сграда ще бъде надстроена с 4 до 8 метра.

Вижте още: ХОТЕЛ „БЪЛГАРИЯ“: НОВА ЗАПЛАХА

В отговор на запитването на „Площад Славейков“ за бъдещето на хотел „България“ от Министерството на културата заявяват, че в НИНКН има постъпило искане от инвеститора и до 4 месеца държавните специалисти по културно наследство ще се произнесат:

„На 12 юли 2017 г. в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е входирана документация с искане за становище ПУП-РУП за УПИ І-121, УПИ ІІ-122, УПИ ІІІ-123, УПИ ІV-124, УПИ V-15, УПИ VІ-125, кв.482 и УПИ І, кв.481, заключен между бул. „Цар Освободител“, ул. „Георги Бенковски“, ул. „Аксаков“ и ул. „Дякон Игнатий“, м. „Център“, район Сердика, Столична община. В момента тя е в процес на разглеждане.

Законовият срок за произнасяне по преписката е 4 месеца“.

Хотелът е затворен за ремонт.

Затворена е и книжарница „Хеликон“.

Същевременно своята позиция за съдбата на сградата разпространи Йорданка Фандъкова. Кметът на София заявява, че автентичността на хотел „България“ трябва да остане непокътната.

„Сградата на хотел „България“, която е част от общ архитектурен комплекс заедно със зала „България“, трябва да бъде запазена в нейния автентичен вид. Това е личната ми позиция, която нееднократно съм защитавала. Запазването й се гарантира и от действащия Подробен устройствен план на зоната, изготвен от Столична община – казва Фандъкова. – Сградата на арх. Станчо Белковски и арх. Иван Данчов е знакова за София и част от нашето културно-историческото наследство, затова тя има и най-високия статут на културна ценност от национално значение. Разчитаме изключително много на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата, от чийто становища зависи всяка дейност, която може да бъде допусната в сградата.“

Кметът твърди, че до момента в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община не е постъпила проектна документация от инвеститора с искане за надстрояване на сградата.

„Ако такава бъде внесена, веднага ще бъде предадена на НИНКН, като очакваме те да изберат най-консервативния подход за съхранение на сградата“, подчертава Фандъкова.

Легендарната сладкарница на хотел „България“ в очакване на ремонта.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg