Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Фандъкова: Общината си връща четири имота в Борисовата градина

Кметът с доклад за някои терени в парка преди второто обсъждане на ПУП

Езерото „Ариана“ в Борисовата градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Фандъкова: Общината си връща четири имота в Борисовата градина

Езерото „Ариана“ в Борисовата градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ден преди втората дискусия за Подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, от Столична община изпратиха до медиите доклада на кмета Йорданка Фандъкова до Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, относно сделките през годините с имоти – общинска собственост на територията на парка. Темата на този доклад е връщането под управление на Столичната община на някои от изброените имоти и отнемане на управлението им от „Софийски имоти“ ЕАД.

През 1997 г. Столична община (по времето на кмета Стефан Софиянски) прехвърля управлението на четири имота, намиращи се на територията на Борисовата градина, на „Софийски имоти“ ЕАД  – Кръгло кафене „Кривите огледала“, Детски кът „Водно каналче“, Велописта и „Трите дансинга“. Предоставените имоти и сградите върху тях са включени в акт за публична общинска собственост № 797/08.12.2003 г. на район „Средец“, с който е актуван имот – Столичен парк „Борисова градина“ с площ от 581 043 дка, пише Фандъкова. През 2017-а „Софийски имоти“ ЕАД прекратява договорите за наем на земята и задължава наемателите да предадат държането на недвижимите имоти, като освободят от имуществото си терените и ги почистят. По заповед на кмета е наредено премахването на незаконни строежи на терените на „Капитолия“ и „Веселото село“, които обжалват пред Административния съд решението на Фандъкова и са загубили делото на първа инстанция.

„Категоричното ми мнение е, че целесъобразно и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община, като се поддържа от общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в това число и описаните по-горе 4 имота, стопанисвани и управлявани в момента от „Софийски имоти“ ЕАД – посочва Йорданка Фандйкова. – Предлагам на Общинския съвет прехвърлянето на владението на имотите да се извърши между ОП „Паркове и градски градини“ и „Софийски имоти“ ЕАД, чрез предавателно-приемателни протоколи в срок, определен от Столичния общински съвет.“

Това решение на кмета по думите ѝ кореспондира и със започналата процедура по приемане на Подробен устройствен план на „Княз Борисовата градина“. В този контекст Фандъкова прилага информация за продаваните, заменяни и апортирани в смесени търговски дружества редица знакови места в Борисовата градина в периода 1997 – 2005 г.:

Америка за България

„Припомнянето на фактите е ключово, както за приемане на настоящото решение, така и с оглед на обсъждането на подробния устройствен план. Затова припомням решения на Общинския съвет, свързани с територията на Борисовата градина:

На 18.12.2002 г. с решение № 50 по Протокол № 46 на Столичен общински съвет, „Кръгло кафене „Кривите огледала“ е апортирано в капитала на „Софийски имоти“ ЕАД. Със същото решение СОС е дал и съгласие за извършване на разпоредителна сделка със сградата. Три месеца по-късно – през март 2003 г. сградата от 88,5 кв. м. на кота „0“, 52,7 кв. м полуниво и съответното право на строеж върху общинската земя са продадени на едноличен търговец „Минкин – Албена Минкин“.

Със същото решение №50 от 2002 г. Столичен общински съвет „с цел създаване на комплексни зони за отдих, развлечение, спорт и обслужване на населението“ апортира в акционерно търговско дружество притежаваните от „Софийски имоти“ ЕАД терени – „плаж-лятна къпалня „Мария Луиза“ с прилежащ терен и „Летен театър с прилежащ терен“. Апортът е извършен, след като през 1996 и 1999 г. с решения на СОС двата имота първо са дадени за управление и стопанисване на „Софийски имоти“ ЕАД, а след това са включени в капитала на дружеството.

На 13.07.1998 г. с решение на №46 по протокол №45 Столичен общински съвет включва в капитала на „Софийски имоти“ ЕАД терен от 2500 кв. м на ул. „Арх. Йордан Миланов“, върху който е разположен ресторант „Тенекиите“. През 1999 г. с приватизацията на „БКС-Средец“ ЕООД е приватизиран ресторантът, а през 2001 г. „Софийски имоти“ ЕАД заменя терена под ресторанта срещу два апартамента на вече приватизираното „БКС-Средец“. През 2005 г. имотът е продаден на „Телекомплект“ АД.

На 29.09.1999 г. Столична община прехвърля възмездно на събирателно дружество с фирма „М плюс В – Митов и сие“ СД правото на собственост върху обект от 250 кв. м, представляващ „Пицария Ариана“, намираща се в м. „Борисова градина“ срещу пазарната цена на правото на строеж от 23 385 лв.

На 22.12.1999 г. с решение №47 по протокол №4 Столичен общински съвет приема план на „детски увеселителен център“ в месност „Борисова градина – Погребите I част“, кв. 5, парцел II, и обявява 35 000 кв. м от публична в частна общинска собственост. Със същото решение СОС дава съгласие имотът да се замени за жилищни имоти с фирмата „ПиоТехнолоджи“ АД. През 2001 г. Столична община заменя терена от 34 880 кв. м срещу 42 броя жилища.

На 11.12.2000 г. с решение №31 по протокол 19 Столичният общински съвет обявява от публична общинска собственост в частна общинска собственост 10 дка в м. „Борисова градина – Погребите“. На 01.08.2002 г. Столична община сключва договор за замяна с търговското дружество „Цирк Роял“ АД на 10 000 кв. м в местност „Борисова градина – Погребите“ срещу 10 апартамента. Фирма „Цирк Роял“ АД доплаща на Столична община 85,60 лв. разлика в оценката на заменените имоти. Към настоящият момент имотът е собственост на „Литекс пропърти“ АД.“

В доклада си Фандъкова заявява, че „Подробният устройствен план на „Княз Борисовата градина“, който в момента се обсъжда, следва категорично да защити имотите, които са част от територията на парка като част от зелената система на София, като не допуска инвестиционни намерения на частните собственици, свързани с ново строителство“.

Затова четирите имота (Кръгло кафене „Кривите огледала“, Детски кът „Водно каналче“, Велописта и „Трите дансинга“) ще бъдат върнати за управление на Столична община, като за целта кметът на район „Средец“ ще състави актове за публична общинска собственост. Всички общински поземлени имоти, намиращи се в Борисовата градина, Фандъкова нарежда кметовете на районите „Средец“, „Лозенец“ и „Изгрев“ да съставят актове за публична общинска собственост, според одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри и съгласно чл. 59, ал. 1 от Закона за общинската собственост.

Поредното публично обсъждане на ПУП на Борисовата градина ще бъде на 26 юни в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Вижте още: КМЕТЪТ ФАНДЪКОВА: НЯМА ДА СЕ СТРОИ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА, САМО ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах