Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фандъкова: Палежът пред НДК е умишлен

Протестиращите срещу демонтажа на паметника „1300 години България“ да съберат пари за възстановяването му, каза кметът на София

Кметът Йорданка Фандъкова присъства на полагането на клетва на 44-ма новопостъпили пожарникари. Снимка: БГНЕС - Фандъкова: Палежът пред НДК е умишлен

Кметът Йорданка Фандъкова присъства на полагането на клетва на 44-ма новопостъпили пожарникари. Снимка: БГНЕС

Пожарът на крана пред НДК е запален умишлено, заяви днес Йорданка Фанкова. В раните часове тази неделя машината, с която „Софинвест“ демонтира на паметника „1300 години България“, пламна и е трайно увредена. Изявлението по темата столичният кмет направи пред журналисти след приветственото й слово към 44-ма столични пожарникари при полагането на клетвата им.

„Очевидно умишлен акт. За съжаление, хората, които са го замислили и са го провели, не са изобщо помисли за това, че са можели да пострадат и живи хора, защото там е имало и охранител съвсем наблизо. Можело е да минават и хора през това време“, коментира Фандъкова, изказвайки благодарности към пожарникарите за бързата им намеса.

Кметът на София каза, че паметникът е „силно компрометиран“ и възстановяването му е изключено. Но според нея имало и още един вариант:

„Групата, която протестира против демонтажа, да набере средства – както е по правилник – за възстановяването му“.

„Все още нямаме заподозрени по случая“, съобщи пред журналисти директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

По думите му са иззети записите на камерите от общинска полиция, но от тях не са могли да установят кой е метнал т. нар. коктейл „Молотов“ по крана. Затова ще извършат повторен оглед на местопрестъплението още днес, за да изяснят причината за запалването.

Иванов отбеляза, че е отхвърлена хипотезата кранът да е запален с бутилка, хвърлена отвъд загражденията. Според директора на СДВР, разследващите по-скоро клонят към версията, че кранът е полят вътре с нещо, а извършителят е бил зад загражденията. Иванов смята, че подпалвачът е действал професионално – за разлика от охранителя на обекта, тъй като преди него очевидци са подали сигнал на тел. 112 за пожара.

Вижте още: ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ С ПЛАМНАЛИЯ КРАН ПРЕД НДК

БКП ПАК ЛИ СИ ЗАПАЛИ ПАРТИЙНИЯ ДОМ?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90