Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фандъкова посочи виновника за блатата в Ларгото – Стоянович

Общината ще оскубе папура, Министерството на културата ще помпа водата

Бившият министър на културата Петър Стоянович е забавил работата по разкопките на Ларгото. - Фандъкова посочи виновника за блатата в Ларгото – Стоянович

Бившият министър на културата Петър Стоянович е забавил работата по разкопките на Ларгото.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обвини бившия министър на културата Петър Стоянович за окаяното състоянието на разкопките на Ларгото. „Срещите с него по този повод бяха постоянни и приятни, но неефективни и без резултат”, обяви тя пред журналисти и сложи край на доскорошното дипломатично увъртане на проблема и виновника за застоя в работата по отварянето на Античния комплекс „Сердика”.

Археологическите останки край Министерския съвет трябваше да бъдат най-голямата атракция от областта на културно-историческото наследство на София, но консервацията им се проточи. Тази зима ще е третата, която обектът ще посрещне под снеговете.

Снимка: Румен Добрев

Снимка: Румен Добрев

На 15 септември трябва да приключи подготовката на археологическия обект за изпитанията на студения сезон. Специалисти от Музея за история на София ще подготвят временна консервация, общинската дирекция „Зелена система” ще махне папурите и прорасналата трева, а от Министерството на културата се ангажираха с поставянето на временни помпи за отводняване.

„За мен е изключително неприятно това състояние на обекта. Чрез фирма „Метрополитен” общината е вложила 6 милиона лева”, припомни Фандъкова.

Застоят в работата по реставрацията и консервацията на Ларгото е заради жалбите в Комисията за защита на конкуренцията.

След като „размаха пръст” по адрес на бившия министър, кметът похвали настоящия служебен глава на културното ведомство. „Този министър няма никаква вина за това, но той пък пръв от последните министри пое ангажимент и специално му благодаря, защото без личния му ангажимент се опасявам, че отново ще зациклим”, коментира Фандъкова.

Кметът извади и добра новина. Тази сряда гробницата на Хонорий, която е част от некропола под базиликата „Света София” ще отвори врати за туристите. Така още една страница от историята на града излиза на бял свят. Хонорий вероятно е бил епископ, един от водачите на местната християнска общност през IV век, смятат изследователите, а през 343 г. в града се е състоял Сердикийският събор.

Според зам.-кмета Чобанов гробницата на Хонорий е най-важната на територията на София. Тя е единствната запазена с надписи. Гробницата е открита в средата на 80-те години на миналия век при строителството на канализационен колектор. Вътре са намерени костите на два скелета. Тогавашната власт обаче решила, че нищо не трябва да пречи на полагането на тръби и издава заповед находката да бъде разрушена. В крайна сметка само част от нея попада под булдозерите, а колекторът прави малък завой. По програма „Култура” в този обект са вложени над 150 000 лева и са разкрити още пет гробници.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg