Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фандъкова: Стойте си вкъщи, за да няма блокада на София

Лекари искат по-строги мерки, за да не се налага да избират кого да лекуват

Женският пазар в София остава оживен, въпреки призивите на специалистите да си останем по домовете. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Фандъкова: Стойте си вкъщи, за да няма блокада на София

Женският пазар в София остава оживен, въпреки призивите на специалистите да си останем по домовете. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи днес емоционален, но и прагматично-разумен призив към всички столичани да спазват ограниченията, за да не се стигне до блокада на столицата. Думите ѝ са публикувани в официалната ѝ страница във Фейсбук.

Кметът предупреждава, че ако не се спазва самодисциплина, има опасност София да бъде подложена на карантина като в цяла Италия и в Банско. Посланието идва след разговор на Фандъкова с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, за да не се налага да избират кого да лекуват.

Обръщението ѝ е насочено към възрастните хора с молба да си останат вкъщи и да разчитат на грижите на децата и внуците си, но и към родителите и младежите да не посещават детските и спортните площадки.

Пълният текст на кметското послание:

„Уважаеми съграждани,

В последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни.

Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират.

Аз разбирам и споделям тревожния глас на нашите лекари. Те в момента поемат тежките случаи и се грижат за болните. На тях разчитаме да спасяват живота ни и сега е наш ред да им помогнем, защото ние сме техният екип. Нашата отговорност е техният успех, а успехът е животът.

Обръщам се към възрастните хора – останете си вкъщи! Вашите деца и внуци с радост ще отделят от времето си, за да имате храна и лекарства. За тези, които са сами, екипи на общината доставят стоки от първа необходимост в домовете им.

Моля всички, родители и млади хора, не посещавайте детските и спортни площадки в парковете и градините.

Днес, в деня на първа пролет, когато времето ни обещава топли слънчеви дни, Ви моля, да останете вкъщи.

С дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, каквото е въвеждането на пълна карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Заедно с националния щаб имаме готовност и за по-твърди мерки, при разрастване на случаите в града ни.

От вчера заедно с полицията, районна прокуратура и здравни медиатори предприехме засилени мерки за информиране на гражданите в ромските махали на София.

Продължаваме дезинфекцията около големите болници, в кварталите, на пешеходните подлези и пазарни площадки.

Да бъдем отговорни и заедно ще се справим!“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90