Фандъкова: Стойте си вкъщи, за да няма блокада на София

Лекари искат по-строги мерки, за да не се налага да избират кого да лекуват

Женският пазар в София остава оживен, въпреки призивите на специалистите да си останем по домовете. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Фандъкова: Стойте си вкъщи, за да няма блокада на София

Женският пазар в София остава оживен, въпреки призивите на специалистите да си останем по домовете. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи днес емоционален, но и прагматично-разумен призив към всички столичани да спазват ограниченията, за да не се стигне до блокада на столицата. Думите ѝ са публикувани в официалната ѝ страница във Фейсбук.

Кметът предупреждава, че ако не се спазва самодисциплина, има опасност София да бъде подложена на карантина като в цяла Италия и в Банско. Посланието идва след разговор на Фандъкова с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, за да не се налага да избират кого да лекуват.

Обръщението ѝ е насочено към възрастните хора с молба да си останат вкъщи и да разчитат на грижите на децата и внуците си, но и към родителите и младежите да не посещават детските и спортните площадки.

Пълният текст на кметското послание:

Четенето е безопасно за вашето здраве

„Уважаеми съграждани,

В последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни.

Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират.

Аз разбирам и споделям тревожния глас на нашите лекари. Те в момента поемат тежките случаи и се грижат за болните. На тях разчитаме да спасяват живота ни и сега е наш ред да им помогнем, защото ние сме техният екип. Нашата отговорност е техният успех, а успехът е животът.

Colibri april 2017

Обръщам се към възрастните хора – останете си вкъщи! Вашите деца и внуци с радост ще отделят от времето си, за да имате храна и лекарства. За тези, които са сами, екипи на общината доставят стоки от първа необходимост в домовете им.

Моля всички, родители и млади хора, не посещавайте детските и спортни площадки в парковете и градините.

Днес, в деня на първа пролет, когато времето ни обещава топли слънчеви дни, Ви моля, да останете вкъщи.

С дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, каквото е въвеждането на пълна карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Заедно с националния щаб имаме готовност и за по-твърди мерки, при разрастване на случаите в града ни.

От вчера заедно с полицията, районна прокуратура и здравни медиатори предприехме засилени мерки за информиране на гражданите в ромските махали на София.

Продължаваме дезинфекцията около големите болници, в кварталите, на пешеходните подлези и пазарни площадки.

Да бъдем отговорни и заедно ще се справим!“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg