Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Фандъкова, защо ни връщаш в Каменната ера?

Защо да сядаме на монолити, какво лошо има в пейките? По-удобни са и са по-евтини

Веднага, след като въпросът за новите пейки бе повдигнат в публичното пространство, „монолитите за сядане“ бяха инсталирани на столичния площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Фандъкова, защо ни връщаш в Каменната ера?

Веднага, след като въпросът за новите пейки бе повдигнат в публичното пространство, „монолитите за сядане“ бяха инсталирани на столичния площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Преди два дни в публичното пространство прозвучаха думи, които досега не бяхме чували досега заедно: „монолити за сядане“. Става дума за новите пейки от по „10 хиляди лева едната“, за които г-жа Фандъкова обяви, че нито били пейки, нито били по 10 хиляди лева. Били монолитни елементи (за сядане) и стрували по 10 218,60 лв. Но пък били само 11.

Като се замислим, човек може да седне на какво ли не – включително на монолит, на мегалит или дори на сталагмит (че и да се забавлява през това време). Но едва ли създаването на изкуствени имитации на тези природни образувания е най-доброто, на което можете да седнете, докато чакате трамвая.

Още в началото на очовечаването си, веднага щом са слезли от дърветата, нашите прадеди е трябвало да си намерят места за сядане, но не са имали особено голям избор – най-лесно е било да го направят направо на земята, но доста по-удобно е на някой камък, витошка морена или – примерно – монолит.

Оттогава насам, с помощта на науката, технологиите и човешкото въображение местата за сядане еволюират неимоверно. Камъкът е заменен с пън, но най-големият скок на човечеството в търсенето на удобно място за задния си край, е откриването на трикраката табуретка.

После се появяват отоманките, четвъртият крак, облегалките, подлакътниците… за да стигнем до зъболекарските кабинети и ВИП залите в някои кина, където има кресла, които с натискането на един бутон се превръщат в легла!

Ние не претендираме кметството да инсталира на площад „Славейков“ такива столове, нито да ни осигури зъболекари или да прожектира нови филми. Но и не разбираме и защо през XXI век Общината иска да ни върне в Каменната ера – когато за последен път хора, неандерталци и австралопитеци са сядали на монолити? Какво лошо има в пейките? Те не само са десет пъти по-евтини, но имат и облегалки.


Вижте още:  СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПЛАЩА 10 ХИЛ. ЛВ. ЗА ПЕЙКА?

ОБЩИНАТА: НЕ ПЕЙКИ, А МОНОЛИТИ ЗА СЯДАНЕ СА ПОРЪЧАНИ ЗА 10 ХИЛ. ЛВ.