Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Фандъкова, защо ни връщаш в Каменната ера?

Защо да сядаме на монолити, какво лошо има в пейките? По-удобни са и са по-евтини

Веднага, след като въпросът за новите пейки бе повдигнат в публичното пространство, „монолитите за сядане“ бяха инсталирани на столичния площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Фандъкова, защо ни връщаш в Каменната ера?

Веднага, след като въпросът за новите пейки бе повдигнат в публичното пространство, „монолитите за сядане“ бяха инсталирани на столичния площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Преди два дни в публичното пространство прозвучаха думи, които досега не бяхме чували досега заедно: „монолити за сядане“. Става дума за новите пейки от по „10 хиляди лева едната“, за които г-жа Фандъкова обяви, че нито били пейки, нито били по 10 хиляди лева. Били монолитни елементи (за сядане) и стрували по 10 218,60 лв. Но пък били само 11.

Като се замислим, човек може да седне на какво ли не – включително на монолит, на мегалит или дори на сталагмит (че и да се забавлява през това време). Но едва ли създаването на изкуствени имитации на тези природни образувания е най-доброто, на което можете да седнете, докато чакате трамвая.

Още в началото на очовечаването си, веднага щом са слезли от дърветата, нашите прадеди е трябвало да си намерят места за сядане, но не са имали особено голям избор – най-лесно е било да го направят направо на земята, но доста по-удобно е на някой камък, витошка морена или – примерно – монолит.

Оттогава насам, с помощта на науката, технологиите и човешкото въображение местата за сядане еволюират неимоверно. Камъкът е заменен с пън, но най-големият скок на човечеството в търсенето на удобно място за задния си край, е откриването на трикраката табуретка.

Четенето е безопасно за вашето здраве

После се появяват отоманките, четвъртият крак, облегалките, подлакътниците… за да стигнем до зъболекарските кабинети и ВИП залите в някои кина, където има кресла, които с натискането на един бутон се превръщат в легла!

Ние не претендираме кметството да инсталира на площад „Славейков“ такива столове, нито да ни осигури зъболекари или да прожектира нови филми. Но и не разбираме и защо през XXI век Общината иска да ни върне в Каменната ера – когато за последен път хора, неандерталци и австралопитеци са сядали на монолити? Какво лошо има в пейките? Те не само са десет пъти по-евтини, но имат и облегалки.


Вижте още:  СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПЛАЩА 10 ХИЛ. ЛВ. ЗА ПЕЙКА?

ОБЩИНАТА: НЕ ПЕЙКИ, А МОНОЛИТИ ЗА СЯДАНЕ СА ПОРЪЧАНИ ЗА 10 ХИЛ. ЛВ. 

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg