Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Фантастичната цигулка“ и още музикални истории от барока в София

Есен с фестивала „Изкуството на барока“, посветен на старинните инструменти и мелодии

Ренесансова картина, изобразяваща изпълнители на теорба, басова разновидност на лютнята. Илюстрация: Уикипедия - „Фантастичната цигулка“ и още музикални истории от барока в София

Ренесансова картина, изобразяваща изпълнители на теорба, басова разновидност на лютнята. Илюстрация: Уикипедия

С барокова музика ще се изпълнят емблематични столични пространства през оставащите дни на септември и октомври. От 26 септември до 20 октомври ще се проведе фестивалът „Изкуството на барока“. Началото е с концерт на 26 септември в Централния военен клуб, в който участие ще вземат певци и инструменталисти от проекта „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“.

Петнайсетото издание на фестивала ще представи вече утвърдени на европейските сцени български певци и инструменталисти, специализирали исторически-информирано изпълнение. В откриващия галаконцерт публиката ще слуша Румяна Костова и Мирела Александрова – сопран, Пламен Папазиков – баритон, както и Иван Иванов – корнет, Бояна Майналовска – виола д’аморе, Сабина Йорданова – фагот, Деян Иванов и Константин Кожухаров – обой и др. В програмата са включени творби от Хендел, Вивалди, Люли и др. В рамките на галаконцерта е предвидена и демонстрация на старинни инструменти.

Следващата изява от програмата е на 6 октомври в залата на БАН и е с вход свободен. Ще бъде изпълнена музика от Пърсел, Корели и Рамо. На сцената се качват дуо „Диагонал“, ансамбъл „Силуети“ и камерни ансамбли, изявили се в „Платформа за семейно музициране“, реализирана по Програма „Култура“ на Столична община, Направление „Активни публики“. Участват и талантливи деца – изпълнители.

Концерт с цигулка, теорба, чембало и орган предстои на 7 октомври от 19,30 ч. под купола на Ларгото. Солисти са  реализиралата се в Швейцария барокова цигуларка Пламена Никитасова, Матиас Шпетер  и Дирк Бьорнер. Заедно те ще представят музикални шедьоври от Бибер, Шмелцер и други композитори от XVII век. Концертът е под надслов „Фантастичната цигулка“ и е предшестван от беседа „Цигулковата техника от XVII век“ в 18 ч.

Португалска и немска музика ще звучи на 12 октомври в зала БАН. Концертът „Диалози” е с участието на познатия на българската публика френски флейтист Алексис Косенко и Николай Стойков – чембало. Произведенията, включени в програмата, са от Карлош Сейшаш, Бах и др.

На 16 октомври от 19,30 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ гостува гръцкият цигулар-виртуоз и композитор Симос Папанас. Произведения от Григ, Респиги, Владигеров, вдъхновени от барока, той ще изпълни в компанията на талантливите млади щрайхисти от оркестър „Drop Down Community“, а античните оригинали ще изпълни Явор Генов – лютня.

Прелюдия към големия финал на 19 октомври в Зала „България“ е концерт-спектакълът „Сънят на Паладио“. В програмата са търсени музикалните съответствия на универсалните принципи, които великият италиански архитект Паладио, творил през XVI век, е изградил, съчетавайки естетическите принципи на пропорцията и стила с функционалността. В спектакъла участва камерен оркестър от Софийска филхармония с диригент Виржиния Атанасова и солисти Мария Радоева – сопран, Снежина Куманова – мецосопран, Северин Василев – тенор, Валентин Ватев – бас, Малина Манчева – цигулка, Атанас Атанасов – чембало. Участие в концерта ще вземе балетно трио с хореограф Ангелина Гаврилова и художествен дизайн на Пенка Казанджиева.

Заключителният концерт е на 20 октомври от 19,30 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Паралели между старинна европейска музика и български фолклор като тематика и емоции ще търсят сопраното Ина Кънчева, фолклорна формация и Фестивален ансамбъл в състав: София Проданова – цигулка, Иван Илиев – цигулка, Евгения Бауер – виола, Линда Манчева – виолончело, Яна Борисова – чембало, Явор Генов – лютня, Зефира Вълова – цигулка и диригент. Ще бъдат изпълнени произведения на Бах, Вивалди и творби от българския фолклор.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах