Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Фантастичните животни на Тороманов и Илиев

Митологични сюжети и създания в изложба на сценограф и аниматор в „Кредо Бонум“

Александър Ст. Илиев, „Оберон и Пък“, маслени бои, картон. Илюстрация: „Кредо Бонум“ - Фантастичните животни на Тороманов и Илиев

Александър Ст. Илиев, „Оберон и Пък“, маслени бои, картон. Илюстрация: „Кредо Бонум“

Чудовищата в главите ни, родени от мисълта за вируса, показват в съвместна изложба „Бестиарии 2“ художниците Никола Тороманов и Александър Ст. Илиев в столичната галерия „Кредо Бонум“. Бестиарии (от латински bestia – звяр) са средновековни сборници с описания на реални и фантастични животни, съпроводени с алегорични тълкувания. Двамата художници са работили по темата самостоятелно, изграждайки отделни сюжетни линии, като задачата на зрителя е да ги свърже в едно цяло.

Носителят на наградите „Аскеер“ и UNITER за сценография Никола Тороманов продължава една непрекъсваща линия в своето творчество. Още през 2010 г. той рисува така наречения „трагикомикс“ по текст на Георги Господинов, издаден от „Жанет 45“ – „Вечната муха“. Първият български комиксов роман съдържа изображения на необикновени животни. Новият цикъл, представен в „Кредо Бонум“, е резултат от работата на Тороманов по време на пандемията. В самото ѝ начало той започва да рисува и крайният резултат е 28 картини във формата на квадрат, чиято формална рамка се придържа към бестиариите, но и запазва комиксовия наратив. В рисунките са вплетени реални и фантастични образи, допълнени с различни текстове, написани на ръка.

Никола Тороманов, от серията „Бестиарии“, принт, рисунка. Илюстрация: „Кредо Бонум“

Александър Ст. Илиев е по-скоро неизвестен за широката публика. Учил анимация, но рисува от десетилетия. В тази изложба той също показва картини, създадени през последната година и половина, в които преобладават митологичните и библейски сюжети, създадени с наситен колорит и артистизъм. Всяка работа е придружена от кратък текст – заглавие, целящи допълнително да потопят публиката в сюжета.

Първата съвместна изложба на двамата художници, които са приятели от деца, е била в Пловдив през 1992 г. Първата със заглавието „Бестиарии“ е била подредена в галерия „СиБанк“, предшественик на „Кредо Бонум“, през 2006 г.

Изложбата може да бъде разгледана до 29 януари 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах