Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Фантомът на операта“ слиза от „Уест Енд“ след 34 години

Мюзикълът не устоя на предизвикателствата на пандемията

Влади Михайлов и Весела Делчева като Фантома и Кристин в българския вариант на „Фантомът на операта“. Снимка: Музикален театър - „Фантомът на операта“ слиза от „Уест Енд“ след 34 години

Влади Михайлов и Весела Делчева като Фантома и Кристин в българския вариант на „Фантомът на операта“. Снимка: Музикален театър

„Фантомът на операта“ е последната жертва на коронавирусната пандемия и след 34 години на сцената на „Уест Енд“, един от най-популярните мюзикъли повече няма да повдигне завесата за публиката си, потвърди продуцентът му Камерън Макинтош. Продукцията на Андрю Лойд Уебър е най-дълго играният мюзикъл на „Бродуей“, но не издържа на напрежението върху културните институции на Острова, пише „Варайъти“.

Както Макинтош, така и Лойд Уебър, се канят да вдъхнат нов живот на „Фантома…“ в Лондон колкото се може по-скоро. Причината мюзикълът да фалира е, че обещаните от британското правителство 1,9 млрд. долара помощи за културния сектор „все още не са се материализирали“.

На 28 юли правителството на Обединеното кралство очерта начините за разпределението на помощите за сектора. Те ще отидат в подкрепа на театралната и музикалната индустрия, както и за издръжката на музеи и зали за провеждане на събития. Схемата предвижда грантовете да се обявят на два пъти, веднъж през август и след това през септември. До края на март 2021 г. кандидатите за държавна помощ трябва напълно или частично да са отворили врати или само да поддържат сградата, където се помещават, за да отворят на по-късен етап.

За много театри обаче помощта, обявена чак през юли, няма да дойде достатъчно бързо.

След обявяването на пандемията, Макинтош се е принудил да затвори всичките си 8 помещения на „Уест Енд“, като всеки от театрите е работил при пълни зали. Надеждите му са, че ще може да посрещне отново публика за Великден следващата година, но само ако държавната помощ бъде преведена навреме. В противен случай театрите му ще отворят чак лятото на 2021 г.

Макинтош е продуцент още на „Клетниците“, „Мери Попинз“, „Котките“, „Хамилтън“ и други хитови заглавия.

„Фантомът на операта“ може и да не се играе повече във Великобритания, но у нас е в афиша на Музикалния театър като част от новия сезон на Оперетата.

Вижте още: МУЗИКАЛНИЯТ ТЕАТЪР ЩЕ ПРИКЛЮЧИ 2020 Г. С „ПРИЛЕПЪТ“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС