Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фатални грешки в тактиката на Джонерис за битката при Зимен хребет

Директен сблъсък с армия, която се разраства с всяка ваша жертва, е престъпление срещу логиката

Вместо да използват терена на Севера в своя полза, Джон и Денерис правят тази битка по-трудна, отколкото би могла да бъде, като решиха да я организират около самия Зимен хребет. Снимка: Стопкадър от „Игра на тронове“ - Фатални грешки в тактиката на Джонерис за битката при Зимен хребет

Вместо да използват терена на Севера в своя полза, Джон и Денерис правят тази битка по-трудна, отколкото би могла да бъде, като решиха да я организират около самия Зимен хребет. Снимка: Стопкадър от „Игра на тронове“

В „Игра на тронове“ шансовете на героите нерядко изглеждат по-големи, отколкото са в действителност. Преди предстоящата грандиозна битка за Зимен хребет (снимките на която са продължили 55 дни и нощи), сайтът „Vulture“ споделя някои опасения относно тактиката, избрана от защитниците на крепостта на Старките.

В най-драматичния момент от „Битката на копелетата“ Джон Сняг изглеждаше изправен пред неминуема гибел, когато в един не толкова изненадващ обрат Санса доведе подкрепление в сражението срещу Рамзи Болтън. Впрочем, там Джон не показа никакви качества на пълководец.

Сега, в третия епизод от последния сезон на „Троновете“, на Денерис, на Джон и останалите в Зимен хребет им предстои да се изправят срещу най-надценената сила в сериала дотук: армията на живите мъртви. След всичките разговори и цялата подготовка на оръжия, Краля на нощта и неговите пълчища би трябвало да бъдат по-лесни за побеждаване, отколкото огромната армия на Церсей Ланистър в Кралски чертог. Наистина, най-голямото предизвикателство, пред което трябва да се изправят Джонерис*, би трябвало да е това, което Санса се чудеше в първия епизод на сезона: как, да го вземат Другите, се изхранват най-малко 150 хиляди души и два дракона?

Вместо това те направиха грешка, която може да се окаже фатална, като сложиха всичките яйца в една кошница. Вместо да използват терена на Севера в своя полза, Джонерис правят тази битка по-трудна, отколкото би могла да бъде, като решиха да я организират около самия Зимен хребет.

Не знаем всички детайли около техния план – сериалът обичайно не издава предварително тези подробности. Но ако отстъпим за миг от идеята, че Белите бродници командват една неудържимо зловеща сила, не е трудно да се измисли план, в който времето, технологиите и теренът да бъдат използвани така, че Джонерис да приключат с Бродниците веднъж завинаги.

От Източен страж, където Нощния крал събори част от Вала, до Зимен хребет, армията на немъртвите има само един път: минимум 700 мили по Кралския път, през Вълчата гора, до Зимен хребет. Дори ледените зомбита да вървят без почивка, това означава, че войските на Джонерис разполагат с близо две седмици за подготовка. „Скорпионите“, или балистите – подобни на онази, която Брон използва срещу Дрогон през миналия сезон, убиват дракони в историята на „Игра на тронове“ от векове. Без балиста Джонерис имат сериозен проблем.

Армията на Нощния крал разполага с тристепенна (вероятно четиристепенна) система за противовъздушна отбрана. Виждали сме великани, стрелящи с лъкове, големи колкото балисти – те биха могли да осигурят ефективна противовъздушна защита. Самият Нощен крал уби летящ дракон с копие. Няма причина, особено пък от гърба на немъртвия Визерион, той да не успее да избие и останалите дракони на Дани, ако се доближат достатъчно, за да се опитат да бълват огън по него. Самите Бродници също са демонстрирали свръхчовешки сили: ако могат да хвърлят копие дори наполовина толкова добре, колкото Нощния крал, пак биха успели да ранят или убият драконите на Денерис.

Немъртвият Визерион също би могъл затрудни драконите на Денерис, но може да се окаже и неефективен срещу тях. Ако той е като Белите бродници, тогава най-вероятно е огнеустойчив. (Всеки път, когато Бял бродник мине близо до огън, той започва да пращи.) Но дори и в този случай той би се разбил, ако бъде ранен с драконово стъкло, което го прави, съвсем буквално, стъклена бомба. Но Визерион беше мъртъв, преди да се събуди, и най-вероятно е само ледено зомби. Зомбитата не са просто податливи на огън – според книгите и сериала, те са изключитено лесно запалими. Това ще го направи лесна плячка на Дрогон и Регал — освен ако двата дракона не откачат при вида на техния немъртъв брат – или ако Дани и Джон не бъдат убити, докато ги яздат.

Що се отнася до неутрализирането на великаните, Белите бродници и Нощния крал, най-сигурният подход би бил да бъдат атакувани от разстояние със стрели от балисти и лъкове, преди да пуснат драконите да очистят зомбитата. Разбира се, белите бродници офицери на Нощния крал изглеждат интелигентни и вероятно ще изчакат или ще се оттеглят извън обхвата на лъкове и балисти, след като няколко от тях загинаха от драконово стъкло. Но целта остава същата: да се извадят от строя колкото може повече от противовъздушните сили на Нощния крал, а след това драконите да свършат черната работа по защитата на замъка от ледените орди.

Единствената причина някои от силите на Джонерис да излязат извън стените на замъка е ако Бродниците стоят далеч зад армията си. Но контингент от дотрашки конници с лъкове може да ги нападне по коридор, разчистен от Дрогон. По този начин дори Бродниците да бъдат предпазливи, те биха могли да бъдат засипани с драконов огън, залпове от драконово стъкло и кавалерийски заряд, което ще ги затрудни да получат възможност за чист изстрел по някой от драконите. Нека не забравяме и за връзките между Белите бродници и немъртвите: ако дотраките успеят да убият дори само няколко бродника, с тях те ще убият и всички зомбита, които са съживили.

Джон, Дани и Бран са измислили различен план: да укрепят Зимен хребет с препятствия от драконово стъкло, а след това да използват Бран – охраняван от два дракона, Теон Грейджой и няколко десетки или стотици Железнородени като стръв за примамване на Нощния крал. По някаква причина (ефектна на вид, но тактически непонятна), изглежда, че Бриен е готова да поведе атака дирекно в ледената паст на немъртвите.

Ако Кралят на нощта изпрати живите мъртви след Бран, тогава драконите и Железнородените ще могат да го защитят. Но ако самият Нощен крал тръгне към него, летейки на гърба на Визерион, с копие в ръка, като модел за обложка на хевиметъл албуми, тогава планът става много рисков с висок залог. Наградата? Ако убият Нощния крал, ще спрат армията на немъртвите. (Както каза Джон: „Той ги е направил всички“.) Рискът: те не само изтеглят въздушната подкрепа на Джонерис (драконите) от главната битка, но също така я изправят лице в лице с враг, който може да ги свали с две точни хвърляния на копие.

Джонерис не е трябвало да изберат тази стратегия. Вместо само да укрепят Зимен хребет, те биха могли да използват околния терен в своя полза. Дълго преди Нощния крал да разбие Вала, Джон и Санса трябваше да започнат да копаят окопи в горите край Кралския път и да ги пълнят с лесно запалими материали.

Следващата стъпка са огнените стрели. Директен сблъсък с армия, която се разраства с всяка ваша жертва, въпреки че може много бързо да претърпи огромни огнени загуби, е престъпление срещу логиката. (Почти толкова опасно, колкото изпращането на цивилни, Варис и Ръката на кралицата да се крият в крипта от някой, който съживява мъртъвци.) Джон би могъл да изпрати няколкостотин войници с огнени стрели през горите, които да подпалят окопите и горите, докато немъртвите напредват към Зимен хребет.

В най-лошия случай, ако Зимен хребет бъде превзет, Джонерис би трябвал предваритерно да са осигурили път за отстъпление и място за срещи. (А може и да има такива, но да припомним, че не знаем плана в детайли.) С кораби, разположени в реката само на няколко километра на юг, цивилни и армията на Джонерис биха могли да се върнат на корабите, откъдето стрелците да засипят с огън бреговете, докато се оттеглят.

Това е само една от многото причини, поради които Яра и нейните кораби трябваше да бъдат разположени край Зимен хребет, а не да се заемат с превземането на Железните острови. Островите биха могли да бъдат полезни на по-късен етап, във войната срещу Церсей, ако Денерис държи да запази това местоположение и Скалата на Кастърли, защото те ще ѝ позволят да установи власт над околните пристанища и да получи път между нейните сили, Планински рай и Дорн. Но точно сега корабите на Яра биха били по-полезни за отстъпление и превоз на селяните до резервна позиция на юг. Защото всеки цивилен – неевакуиран от пътя на Нощния крал, е още един войник за неговата армия. Плюс това, без повечето от силите на Джонерис, които да помогнат на Яра да държи островите, Юрон лесно би си ги върнал.

Колкото до Церсей в Кралски чертог, тя вероятно ще си спомни, че немъртвите не могат да плуват. Тя трябва да унищожи всички мостове над реките, които свързват Севера и Юга. След това, ако разгърне флота на Юрон (оборудван с балисти, стрелци, катапулти, Адски огън и всичко, което може да подпали огън) до тези реки, тя би могла да спре всички армии, мъртви или живи, които се осмеляват да тръгнат на юг.

Просто казано, шансът на Джонерис в битката за Зимен хребет не е нищожен. И все пак те ще се нуждаят от цялата си мощ, за да стигнат да момента на „армията на Кийстоун**“ – убивайки Нощния крал в последната киносекунда, точно преди да бъдат прегазени. Ако успеят да оцелеят, тогава ще трябва да се изправят пред много по-голямо предизвикателство: Церсей и Юрон. В крайна сметка Нощния крал може да има армия с голяма численост, но Железният трон има технологията, терена и пословично „голям меч“, за да бие един осакатен Джонерис.

(Със съкращения)


* Общото име на Джон и Денерис, откакто се събраха

** В киното „Кийстоунска армия“ е видимо неудържима сила или армия, която има само едно слабо място – много защитен, но много крехък елемент. Може да е един войник, предмет или каквото и да е, но ако този елемент бъде унижощен, това мигновено деактивира цялата армия.

Вижте още: ПОДРИК ПЕЙН НЕ ИЗПЯ ПРОСТО СТАРА МЕЛОДИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90