Фаворит в „Америка търси талант“ още след първото изпълнение

Коди Лий стана победител в шоуто за 2019-а (видео)

Коди, който е сляп и има аутизъм, изуми съдиите в шоуто още с първото си изпълнение. Снимка: Стопкадър от „Америка търси талант“  - Фаворит в „Америка търси талант“ още след първото изпълнение

Коди, който е сляп и има аутизъм, изуми съдиите в шоуто още с първото си изпълнение. Снимка: Стопкадър от „Америка търси талант“

Победител за 2019 г. в телевизионното риалити шоу „Америка търси талант” стана 23-годишният вокалист и пианист Коди Лий.

Коди, който е незрящ и с аутизъм, изуми съдиите Саймън Кауъл, Хауи Мандел, Гейбриъл Юниън и Джулиан Хау от самото начало. В първото си прослушване той изпълни толкова точно, красиво и вълнуващо „A Song For You“ (песен на Лион Ръсел, известна и от изпълненията на Рей Чарлс, Ейми Уайнхаус и Дони Хатауей), че Гейбриъл Юниън не издържа и удари Златния звънец. Така осигури на Коди участие директно в кръговете пред публика.

След това, в четвъртфиналния кръг, Пол Саймън даде специално разрешение на Коди да изпее класиката му от 1970 г. „Bridge Over Troubled Water“, с която отново предизвика възторжени реакции.

„Ти наистина си един от най-необикновените хора и таланти от всички, което имахме щастието да срещнем в сезоните на това шоу. Бог да те благослови“, каза Саймън Кауъл след второто представяне на Коди.

Коди видимо беше един от фаворитите за голямата награда още от самото начало, но в шоуто имаше и други много талантливи участници, включително: вокалната група военни ветерани „Voices of Service“, Младежки хор от Детройт, детската танцова трупа „Light Balance Kids“, цигуларят Тайлър Бътлър-Фигероа, 10-годишната оперна певица Иман Беаша…

На полуфиналите Коди получи бурни овации за изпълнението на „You Are the Reason“ на Кълъм Скот – и така стигна до финала на 14-ия сезон на шоуто, където се представи с „Lost Without You“ на Фрея Райдингс и в крайна сметка спечели.

„Коди промени света за много семейства, които всеки ден се борят за средства и възможности, за да осигурят на децата си шанс за успех в живота”, каза Юниън пред „E! Нюз”.

Тина Лий, майката на Коди, разказа, че знаела, че синът ѝ го чака голямо бъдеще, още когато като двегодишен започнал да проява музикалните си способности.

„Знаехме, че има нещо специално в него. И не спирахме да работим с него, за да развиваме способностите му, а той просто взимаше ума на хората навсякъде, където ходехме. Искахме да споделим таланта му със света”, каза Тина.

Какво следва за Коди? Според майка му, че синът ѝ отдавна имал план какво ще прави, ако спечели голямата награда от 1 милион долара. Освен, че се подготвя за престоя си във Вегас (част от наградата), Коди би искал да стане професионален музикант. С парите от победата той иска да си купи няколко рояла – по един от един всеки цвят.

Пловдив Джаз Фест