Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Разсекретиха досие на Арета Франклин, подозирана за комунистически агент

Певицата е следена от ФБР заради подкрепата си за Мартин Лутър Кинг и Анджела Дейвис

Арета Франклин почина през 2018 г. Снимка: EPA/Lee McDonald/Las Vegas News Bureau - Разсекретиха досие на Арета Франклин, подозирана за комунистически агент

Арета Франклин почина през 2018 г. Снимка: EPA/Lee McDonald/Las Vegas News Bureau

ФБР са следили Арета Франклин заради активизма ѝ за граждански права, става ясно от разсекретени документи. Кралицата на соул музиката почина през 2018 г. на 76-годишна възраст.

Докладите за Франклин са от няколко щата, следили са приятелството ѝ с Мартин Лутър Кинг и с активистката Анджела Дейвис. Особен интерес са предизвикали поредица от концерти за „Southern Christian Leadership Conference“, организацията, на която Кинг е председател. Проявите в Мемфис и Атланта през 1967-а и 1968 г. са отбелязани като събития с подозрение за „инфилтриране на комунизъм“.

Досието на певицата наброява 270 страници, които са били разсекретени по Закона за достъп до информацията след молба на журналистката Джен Дизе. Тя публикува откъси от досието в дълга поредица от публикации в Туитър. От тях става ясно, че певицата е получавала няколко заплахи за живота си и е планирала да съди човек, продавал пиратски копия на нейни изпълнения. Жалбата ѝ обаче не стига до съдебен процес.

Във връзка с убийството на Мартин Лутър Кинг от 1986 г. е бил планиран голям мемориален концерт и Франклин е заявила, че ще участва. Провеждането на подобно събитие обаче би „предизвикало емоционална искра, която може да запали расови смущения в района“ и в крайна сметка „Southern Christian Leadership Conference“ се отказва от мащабното събитие и провежда обикновено процесия.

Интересът на ФБР е бил привлечен и от благотворителен концерт на Франклин от 1972 г. в помощ на Анджела Дейвис. Отбелязва се, че срещу Дейвис „има повдигнато обвинение за отвличане в Калифорния“, а организаторите на събитието са „организация, основана от Комунистическата партия в САЩ“.

Отбелязват се ще няколко подозрителни събития, за които Франклин е заявила готовност за участие, но не го е направила.

Новините за досието на Франклин идват скоро, след като стана ясно, че Мики Доленц, последният жив член на американската попрок група „Mънкис“, заяви, че ще съди ФБР заради подозрения, че агенцията е следила него и колегите му музиканти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

Bookshop 728×90