Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отново цензура: Фейсбук изтри „Напалмовото момиче“

Култовата снимка е премахната от публикация на норвежкия писател Том Егеланд заради детска голота

„Напалмовото момиче“ е култова снимка на кореспондента на „Асошиейтед Прес“ Ник Ут, направена през юни 1972 г. Тогава южновиетнамската авиация по погрешка използва напалм срещу мирни жители.  - Отново цензура: Фейсбук изтри „Напалмовото момиче“

„Напалмовото момиче“ е култова снимка на кореспондента на „Асошиейтед Прес“ Ник Ут, направена през юни 1972 г. Тогава южновиетнамската авиация по погрешка използва напалм срещу мирни жители.

Администрацията на Фейсбук премахна прочутата военна фотография „Напалмовото момиче“ от статус на норвежския писател Том Егеланд, съобщава „Индипендънт“. В началото на септември Егеланд  („Евангелието на Луцифер“, „Нощта на вълците“…) публикува на своята страница в социалната мрежа текст, с няколко снимки от войната във Виетнам – в това число и прочутата фотография, на която се виждат жертви на употребата на напалм от южновиетнамската авиация.

Малко по-късно Егеланд открил, че администрацията на Фeйсбук е премахнала изображението заради голото дете в кадър. Писателят разкритикувал решението, след което профилът му бил блокиран.

Егеланд разказа за случилото се пред най-големия норвежски вестник Aftenposten, който излезе с разобличителна публикация в интрентен за политиката на социалната мрежа, заедно със скрийншот от първоначалния пост. В отговор Фейсбук изпрати на изданието писмо с искане за ретуширане на снимката, защото на потребителите се забранява да публикуват каквито и да е изображения на голи хора. Междувременно от Фейсбук премахват и линковете към статията от социалната мрежа.

В отговор на писмото, Хансен, отговорният редактор на норвежкия вестник, който нарича Марк Зукърбърг „най-могъщия редактор на света“, пише:

Аз съм притнеснен, разочарован – всъщност, дори уплашен – от това, което сте напът да направите с един от основните принципи на нашето демократично общество.

Въпреки че съм главен редактор на най-големия вестник в Норвегия, виждам, че вие се опитвате да ограничавате моето право да упражнявам свободно своята редакционна отговорност. Защото тъкмо това правите вие и вашите подчинени в този случай. Мисля, че злоупотребявате с властта си и ми е трудно да повярвам, че наистина сте го обмислили добре.

Г-н Хансен обяснява, че е написал писмото си, защото се безпокои, „че най-важната световна медия днес ограничава свободата, вместо да се опитва да я разширява и това се случва по един доста автопритарен начин”.

Представител на Фейсбук заявява пред „Индипендънт“:

Ние признаваме голямата значимост на тази фотография, но е сложно да забраняваме снимки на голи деца в един случай и да ги позволяваме в друг. Опитваме се да намерим баланса между правото на хората да се изразяват свободно и осигуряването на уважение и безопасност за нашата глобална общност. Решинията ни не винаги са перфектни, но продължаваме да се опитваме да подобряваме правилата си и начините, по които ги прилагаме.”

„Напалмовото момиче“ е култова снимка на кореспондента на Асошиейтед Прес Ник Ут, направена през юни 1972 г. Тогава южновиетнамската авиация по погрешка използва напалм срещу мирни жители. Главната героиня на снимката Ким Фук получила сериозни изгаряния. По-късно се превръща в жив символ на жестокостите на Виетнамската война. А през 2015-а Ким Фук, която от 1990 г. живее в Канада заедно със съпруга си, посети клиника в Маями за премахване на някои от все още болезнените белези на гърба й.

Вижте още: 40 ГОДИНИ БОЛКА ОТ ВОЙНАТА

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах