Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фейсбук и Гугъл ще се борят с невярната информация в интернет 

Марк Зукърбърг подложен на натиск да промени социалната мрежа, след като лъжливи истории за кандидат-президентите станаха свръхпопулярни в навечерието на изборите в Америка

Фалшива новина за развод на семейство Клинтън след президентските избори в САЩ бе разпространена от сайта Christian Times и преведена като реална и в български онлайн медии. - Фейсбук и Гугъл ще се борят с невярната информация в интернет 

Фалшива новина за развод на семейство Клинтън след президентските избори в САЩ бе разпространена от сайта Christian Times и преведена като реална и в български онлайн медии.

Неофициално звено от служители на Фейсбук ще анализира ролята на компанията в разпространяването на фалшиви новини в навечерието на президентските избори в САЩ, съобщава „Индипендънт“.

Миналата седмица Марк Зукърбърг, съосновател и главен изпълнителен директор на Фейсбук, омаловажи ролята на компанията в резултатите от изборите като каза, че е „доста налудничава идея“ да се мисли, че Фейсбук може да окаже значимо влияние на гласуването чрез размножаването и препредаването на фалшиви новини. Неговото изявление дойде след поредица обвинения, че лъжливи твърдения, разпространявани в социалната мрежа, са помогнали на Тръмп да спечели изборите.

Но още вчера стана ясно, че вече се обсъждат на мерки срещу разпространението на невярна информация, като забраната на фалшиви новинарски сайтове да показват реклами.

Независимо от публичните уверения на Зукърбърг, служители на компанията са имали необявени срещи, за да обсъдят как биха могли да се справят с проблема.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Това не е налудничава идея. Налудничаво е да бъде отхвърлена, когато всички в компанията знаят, че през цялата предизборна кампания, през нашата платформа свободни течаха фалшиви новини“, е заявил служител на Фейсбук пред „Бъзфийд“.

От пресслужбата на компанията отказаха коментар по темата. 

Малко по-рано стана ясно, че в „Гугъл“ също работят за по-ефективна политика за предотвратяване на фалшиви интернет страници и новини, обяви компанията пред „Ройтерс“.

„Планираме да ограничим показването на реклами на страници, които съдържат погрешни сведения, посочват неправилно или прикриват информация за издателя или основната цел на уеб собствеността“, обяви говорител на „Гугъл“ пред агенцията.

Тази политика включва и фалшиви новинарски сайтове за новини, потвърди говорител на компанията. Програмата на „Гугъл“ AdSense вече не може  да бъде използвана от сайтове, които съдържат видеа и снимки с насилие, порнография и словото на омраза.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

Платформа A6 3